آتورواستاتین | موارد مصرف و عوارض

قرص آتورواستاتین ( Atorvastatin ) یکی از پر مصرف ترین دارو های موجود که مهم ترین مورد مصرف آن کاهش کلسترول خون است.

این قرص توسط پزشک عمومی و پزشک متخصص تجویز می شود.

نحوه عملکرد دارو و موارد مصرف

قرص آتورواستاتین یکی از دارو های کاهنده غلظت کلسترول در خون می باشد و کاهنده چربی در خون می باشد که از دسته دارویی استاتین است. از موارد مصرف آن می توان برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی و چاق و درمان کمکی در کنار رژیم غذایی برای کنترل چربی خون و کلسترول است. کار این دارو مهار کردن آنزیم سازنده کلسترول است این دارو همچنین در افرادی که چاق نیستند ولی استعداد ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی هستند باعث کاهش ریسک بیماری می شود.

معمولاً این دارو به یک بار در روز تجویز می شود و باید در زمان مشخصی از روز مصرف شود این دارو با غدا تداخل ایجاد نمی کند.، می توان آن را بعد از غذا یا قبل از غذا مصرف کرد. این دارو باید به صورت طولانی مدت مصرف شود و آزمایشات باید به صورت منظم و دوره ای انجام شود تا میزان کلسترول پایش شود.

این دارو هیچگونه اثر در لاغری ندارد چرا که دارو بر روی کلسترول در خون اثر می گذارد  بر ذخایر چربی در بدن اثری ندارد.

دوز درمانی هر فرد با توجه به علائم بالینی و آزمایشات توسط پزشک معالج تعیین می شود و با از مصرف بی دلیل و بدون تجویز هر دارویی خودداری کرد و تنها کسی که صلاحیت بالینی تجویز دارو را دارد پزشک می باشد.

عوارض جانبی و منع مصرف

از عوارض این دارو را می توان به سوء هاضمه و درد شکمی و باد گلو و نفخ و درد دست و پا و درد عضلات و استخوان ها و اسپاسم عضلانی و تاری دید و وزوز گوش اشاره کرد.

گرفتگی عضلات یکی از عوارض این دارو است عوارض دیگری مانند اسهال و یبوست ممکن است در اثر مصرف رخ دهد. سوء هاضمه و احساس تهوع ناشی از این دارو با مصرف غذا های سبک و کم چربی یا کم ادویه برطرف می شود. در صورت بروز هر گونه حساسیت و واکنش نسبت به دارو به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت ایجاد یبوست ، رژیم غذایی نرم و با فیبر بالا و در صورت ایجاد اسهال نیز از مایعات فراوان استفاده کرده تا آب از دست رفته بدن جبران شود.

قطع ناگهانی قرص آتورواستاتین خطرناک است موجب غیر فعال شدن آنزیم می شود و به صورت ناگهانی موجب افزایش میزان کلسترول می شود. مصرف این دارو به صورت طولانی مدت است و نباید بدون صلاح دید پزشک قطع شود.

لیستی از دارو هایی که مصرف می کنید را به پزشک معالج خود اطلاع دهید چرا که مصرف همزمان این دارو با برخی از دارو ها ممکن باعث ایجاد تداخل شود.

این دارو به یک بار در روز تجویز می شود این دارو باید در زمان مشخص کرد روز مصرف شود. این دارو با غدا تداخل ایجاد نمی کند. در صورت فراموشی یک نوبت از دو برابر کردن دوز برای نوبت بعد خوداری کنید.

حساسیت به دارو در بیمار کبدی فعال مثل سیروز کبدی، شیردهی، بارداری، بیماران با سابقه بیماری کبدی است. این دارو در طی شیردهی به نوزاد باید قطع شود، چرا که برای آنان ضرر دارد.

دوز مصرفی آن برای هر فرد متفاوت است. بستگی به میزان کلسترول پایه و پاسخ بیمار و صلاح دید پزشک است. رژیم غذایی باید توسط بیمار رعایت شود و این کار بخش مهمی از درمان است.

بدون مشورت با پزشک داروی دیگری نباید مصرف کرد.

این دارو در زنان باردار به هیچ وجه نباید مصرف شود چرا که باعث آسیب جنین می شود.

استفاده از آب گریپ‌ فروت باعث کاهش غلظت سرمی و اثرات دارو شود و برای جلوگیری از این امر از مصرف هم قرص آتورواستاتین و حجم زیادی از آب گریپ فروت خودداری کنید.

دارو هایی مانند آزیترومایسین و آمیودارون و جم‌ فیبروزیل باعث کاهش اثرات آن می شود.

بیماران زن در مدت زمانی که از این دارو مصرف می کنند باید از بارداری جلوگیری کنند و در صورت بارداری به پززشک خود اطلاع دهید.

لیستی از دارو هایی که مصرف می کنید را به پزشک معالج خود اطلاع دهید چرا که مصرف همزمان این دارو با برخی از دارو ها ممکن باعث ایجاد تداخل شود.

دارو هایی مانند آمیودارون و آسوناپرویر و آزیترومایسین و کلاریترومایسین و کلشی سین و کتوکونازول باعث افزایش اثرات آتورواستاتین می شوند.

دارو هایی مانند بکساروتن و دابرافنیب و انزالوتامید و فوس فنی‌ توئین و فنی‌ توئین و ساریلومب باعث کاهش اثرات آتورواستاتین می شوند.

آتورواستاتین باعث افزایش اثرات دارو هایی مانند سایمتیدین و دیگوکسین و کتوکونازول و وراپامیل و میدازولام و اسپیرونولاکتون می شود.

آتورواستاتین باعث کاهش اثرات دارو هایی مانند دابیگاتران اتکسیلات و لانتانیم می شود.

اشکال دارویی

این دارو به صورت قرص هایی 10 و 20 و 40 و 80 میلی گرم می باشد که پزشک با توجه به شرایط بیمار و صلاح دید خود آن را تجویز می کند.

از جمله نام های تجاری مطرح آن می توان به آتوسترول و آتوواست و لیپیمد و لیپوفیکس اشاره کرد.

دوز درمانی هر فرد با توجه به علائم بالینی و آزمایشات توسط پزشک معالج تعیین می شود و با از مصرف بی دلیل و بدون تجویز هر دارویی خودداری کرد و تنها کسی که صلاحیت بالینی تجویز دارو را دارد پزشک می باشد.

از دارو های همدسته آتورواستاتین می توان به فلوواستاتین و لوواستاتين و پیتاواستاتین و سيمواستاتين و روزوواستاتین اشاره کرد

برای استفاده از خدمات ما نظیر پزشک عمومی و پزشک متخصص و پرستار در منزل به سایت آرین طب مراجعه کنید.

منابع سایت دارو شناسی ( https://www.drugs.com/atorvastatin.html ) و کتاب فارماکولوژی برای پرستاران