آرتروز در سالمندان

آرتروز در سالمندان | علائم، علت، پیشگیری، تشخیص و درمان در منزل

فهرست مطالب

آرتروز در سالمندان، یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مفصلی است که معمولاً با پیری و پیرشدن جمعیت، به ویژه در سالمندان، افزایش می‌یابد. این بیماری به عنوان یک نوع از التهاب مفاصل تشخیص داده می‌شود که تاثیر بسزایی بر کیفیت زندگی افراد مبتلا دارد. با پیشرفت سن، ساختارهای مفصلی نیز تحت تأثیر تغییرات طبیعی و سایر عوامل هستند که ممکن است منجر به آرتروز گردند.

در این متن، به بررسی علل، علائم و مدیریت آرتروز در سالمندان خواهیم پرداخت تا به فهم بهتری از این بیماری و راهکارهای موجود برای مراقبت از سالمندان و سلامت مفاصل در افراد سالمند کمک کنیم.

 

آرتروز در سالمندان چیست؟

آرتروز یا استئوآرتریت یک بیماری مفصلی است که با تحلیل رفتن تدریجی غضروف محافظتی بین مفاصل همراه است. این غضروف به عنوان یک بالشتک عمل می‌کند و به مفاصل اجازه می‌دهد تا به راحتی حرکت کنند. هنگامی که این غضروف از بین می‌رود، استخوان‌ها به هم ساییده می‌شوند که منجر به درد، تورم و کاهش دامنه حرکتی می‌شود.

 

علت آرتروز در سالمندان

علل بروز آرتروز در سالمندان می‌توانند به شرح زیر باشند:

  • فعالیت ناکافی و حالت ساکن: عدم انجام فعالیت‌های کافی و پیوسته در حالت ساکن، می‌تواند باعث ضعف عضلات و افزایش فشار بر مفاصل شود که در نهایت به آرتروز منجر شود.
  • خشکی مفاصل: کاهش تولید مواد مزوسی در مفاصل، می‌تواند باعث افزایش خشکی و ساییدگی مفاصل گردد که عاملی برای ظهور آرتروز است.
  • اضافه وزن: افراد با اضافه وزن بیش از حد، به طور مستقیم فشار اضافی را به مفاصل خود وارد می‌کنند و این فشار می‌تواند باعث ساییدگی و سایر مشکلات مفاصل گردد.
  • عوامل ژنتیک: وجود عوامل ژنتیک نیز می‌تواند یکی از عوامل موثر در ابتلا به ارتروز در سالمندان باشد.
  • آسیب مفاصل: حوادث یا آسیب‌های مکرر به مفاصل در طول عمر، ممکن است به تدریج منجر به آرتروز گردند.

این عوامل به طور ترکیبی می‌توانند سبب بروز و پیشرفت آرتروز در افراد سالمند گردند.

 

آرین طب

 

برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائه‌دهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل

 

خدمات مرتبط

پزشک متخصص ارتوپدی در منزل
پزشک متخصص ارتوپدی در منزل

 

علائم آرتروز در سالمندان

علایم آرتروز در سالمندان گسترده و متنوع بوده و از دردهای خفیف و مزمن تا درد شدید در مفاصل متغیر است. در این بیماری، علائم شایع در سالمندان شامل دردهای مفاصل، تورم، حساسیت، احساس خستگی پس از بلند شدن از رختخواب و حتی احساس استخوان روی استخوان می‌شوند.

مهم‌ترین نکته این است که همه افراد مبتلا به آرتروز احساس درد نمی‌کنند. استئوآرتریت عمدتاً مفاصل دست‌ها، کمر، گردن و مفاصل تحمل‌کننده وزن مثل زانو، لگن و پا را درگیر می‌کند. استئوآرتریت به مفاصل محدود نمی‌شود و می‌تواند به اندام‌های دیگر نیز تأثیر بگذارد.

مطالعات نشان می‌دهد که یوگا روی صندلی برای سالمندان می‌تواند به شکل چشم‌گیری در کاهش درد مفاصل بر اثر آرتروز مؤثر باشد. در این راستا، مواردی که تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند، به موارد مختلفی از جمله درد، تورم و حساسیت در مفاصل مختلف اشاره داریم.

دست‌ها

اگرچه به نظر می‌رسد که ارتروز دست یک بیماری ارثی است و افرادی که از سوابق خانوادگی مبتلا به این بیماری هستند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند، اما آرتروز انگشت دست به طور گسترده‌تری در زنان نسبت به مردان و پس از دوران یائسگی زنان رخ می‌دهد. ارتروز انگشت دست می‌تواند به شکلی ظاهر شود که بخش‌های استخوانی به نام گره‌های هبردن در مفاصل انتهایی انگشتان (نزدیک به ناخن) ظاهر می‌شوند. این گره‌ها معمولاً به عنوان گره‌های بوچارد در مفاصل میانی انگشتان نیز شناخته می‌شوند. افزایش اندازه انگشتان و احساس بی‌حسی می‌توانند از علائم این بیماری باشند. همچنین، مفصل شست نیز در اثر آرتروز معمولاً تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.

زانو

زانوها از جمله مفاصلی هستند که در سالمندان به شدت تحت‌تأثیر بیماری آرتروز قرار می‌گیرند. این بیماری در این مفصل باعث سفتی، تورم و درد می‌شود که تأثیر بسزایی بر روی فعالیت‌های روزمره افراد مسن دارد. آرتروز زانو باعث می‌شود که راه رفتن، بلند کردن، نشستن و برخاستن از صندلی یا وان به یک وظیفه دشوار تبدیل شود و به نوعی ناتوانی در انجام این فعالیت‌ها را تجربه کنند.

باسن

آرتروز در باسن نیز به طور شایع وقوع می‌یابد. علائم این بیماری شامل درد و سفتی مفصل باسن هستند، اما گاهی اوقات احساس درد در کشاله ران، قسمت داخلی ران، باسن یا حتی زانو ممکن است شود. این بیماری ممکن است حرکت و خم شدن را محدود کرده و فعالیت‌های روزانه مثل پوشیدن لباس یا کفش را به چالشی قابل توجه تبدیل کند.

ستون فقرات

استئوآرتریت ستون فقرات ممکن است باعث سفتی و درد در مناطق گردن یا کمر شود. در بعضی حالات، تغییرات مرتبط با آرتروز در ستون فقرات می‌تواند به فشار بر روی اعصاب موجود در این مناطق منجر شده و باعث ظهور علائمی همچون ضعف، گزگز یا بی‌حسی در دست‌ها و پاها گردد. حالت‌های شدیدتر این بیماری حتی می‌تواند بر عملکرد مثانه و روده نیز تأثیر بگذارد.

آرتروز در سالمندان

درمان آرتروز در سالمندان

در حالی که زندگی با یک بیماری مزمن همچون آرتروز چالش‌های خود را دارد، اما برای کنترل علائم این بیماری، می‌توان از روش‌های مختلفی بهره گرفت که این امکان را فراهم می‌آورد تا زندگی با کیفیت بالایی حفظ شود. در ادامه به معرفی این روش‌ها می‌پردازیم:

دارو درمانی

در مرحله ابتدایی، پزشک از روش‌های دارویی برای بهبود علائم آرتروز بهره می‌برد. استفاده از داروهای ضدالتهابی، از جمله ناپروکسن و ایبوپروفن، می‌تواند نقش مهمی در کاهش درد ایجاد کند. این داروها با دوزهای بالا قابلیت کاهش التهاب و تورم را نیز دارا هستند. همچنین، داروهای ضد التهابی استروئیدی مثل بتامتازون و دگزامتازون نیز جزو گزینه‌های معمول برای افراد سالمند هستند.

استفاده از ارتوتیک‌ها

ارتوتیک‌ها ابزارها و وسایلی هستند که عملکرد مفاصل را بهبود می‌بخشند و در تسهیل درمان و کاهش علائم آرتروز تاثیرگذارند. این ابزارها به شکل اختصاصی با توجه به نیازها و ویژگی‌های هر فرد طراحی و ساخته می‌شوند.

استفاده از بریس

بریس به عنوان یک ابزار دیگر، با قرار گرفتن در اطراف مفصل، می‌تواند حرکات آن را مهار کرده و با جلوگیری از برخی فعالیت‌های اضافه، ساییدگی مفصل و تغییر شکل استخوان را کاهش داده و در نتیجه، به کاهش درد و التهاب در مفصل کمک کند.

تزریق استروئید

تزریق استروئید یک روش دیگر درمانی برای آرتروز در سالمندان است که به کاهش درد و تورم مفاصل کمک می‌کند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی برای سالمند مبتلا به آرتروز، یکی از روش‌های پرکاربرد در درمان درد مفاصل در افراد سالمند است. این روش به تقویت ماهیچه‌های سالمندان کمک می‌کند و ثبات مفصل را افزایش می‌دهد. این فرآیند می‌تواند عدم تحرک مفصل درگیر آرتروز را کاهش داده و در جلوگیری از پیشرفت این عارضه موثر باشد.

جراحی

در صورتی که روش‌های پیشین نتواسته باعث کاهش درد و درمان آرتروز گردند، متخصص ارتوپدی ممکن است جراحی را به عنوان یک گزینه مطرح کند. اگر آسیب به مفصل به اندازه‌ای بزرگ باشد، جراح ممکن است از ایمپلنت‌های فلزی و پلاستیکی استفاده کند تا مفصل را جایگزین کند.

بخوانید  تعویض مفصل زانو | عوارض، چگونگی و مراقبت های قبل و بعد

 

 

تأثیر آرتروز بر فعالیت‌های روزانه

آرتروز به عنوان یک بیماری مزمن مفصلی، می‌تواند به طور قابل توجهی بر توانایی سالمندان در انجام فعالیت‌های روزمره تأثیر بگذارد. این بیماری با تخریب تدریجی غضروف مفاصل همراه است که منجر به درد، التهاب و محدودیت حرکتی می‌شود. در ادامه به بررسی دقیق‌تر تأثیر آرتروز بر فعالیت‌های روزانه سالمندان می‌پردازیم:

محدودیت‌های حرکتی
  • دشواری در راه رفتن و ایستادن: درد و سفتی مفاصل، به ویژه در زانو و لگن، می‌تواند باعث لنگیدن، ناپایداری و مشکل در ایستادن برای مدت طولانی شود.
  • کاهش دامنه حرکتی: آرتروز می‌تواند دامنه حرکتی مفاصل را محدود کرده و انجام حرکات ساده مانند خم شدن، چرخیدن و بالا بردن دست‌ها را دشوار کند.
  • ضعف عضلانی: در اطراف مفاصل مبتلا به آرتروز، عضلات ضعیف شده و قدرت خود را از دست می‌دهند که این امر انجام فعالیت‌های روزمره را با چالش مواجه می‌کند.
درد و ناراحتی
  • درد مزمن: درد مفاصل یکی از شایع‌ترین علائم آرتروز است که می‌تواند در هنگام فعالیت یا استراحت احساس شود.
  • سفتی صبحگاهی: بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز، صبح‌ها هنگام بیدار شدن احساس سفتی و خشکی در مفاصل خود می‌کنند.
  • تورم و التهاب: التهاب مفاصل می‌تواند باعث تورم و قرمزی شده و درد را تشدید کند.
کاهش استقلال
  • نیاز به کمک دیگران: با پیشرفت آرتروز، سالمندان ممکن است برای انجام فعالیت‌های روزمره مانند لباس پوشیدن، حمام کردن و آشپزی به کمک دیگران نیاز پیدا کنند.
  • کاهش اعتماد به نفس: محدودیت‌های ناشی از آرتروز می‌تواند باعث کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس در سالمندان شود.
  • انزوای اجتماعی: به دلیل درد و محدودیت حرکتی، برخی از سالمندان تمایل دارند از فعالیت‌های اجتماعی خودداری کنند و در نتیجه احساس انزوا کنند.
تأثیر بر فعالیت‌های روزانه خاص
  • کارهای خانه: انجام کارهای خانه مانند آشپزی، نظافت و شستن ظرف می‌تواند برای افراد مبتلا به آرتروز دشوار باشد.
  • فعالیت‌های تفریحی: شرکت در فعالیت‌های تفریحی مانند پیاده‌روی، باغبانی و ورزش می‌تواند به دلیل درد و محدودیت حرکتی با مشکل مواجه شود.
  • حمام کردن و لباس پوشیدن: ساده‌ترین فعالیت‌های روزمره مانند حمام کردن و لباس پوشیدن نیز ممکن است برای افراد مبتلا به آرتروز دشوار باشد.
راهکارهای مقابله با این مشکلات
  • فیزیوتراپی: تمرینات فیزیوتراپی می‌تواند به تقویت عضلات اطراف مفصل، افزایش دامنه حرکتی و کاهش درد کمک کند.
  • دارودرمانی: داروهای ضد درد و ضد التهاب می‌توانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
  • کاهش وزن: کاهش وزن می‌تواند فشار روی مفاصل را کاهش داده و علائم آرتروز را بهبود بخشد.
  • استفاده از وسایل کمکی: استفاده از عصا، واکر یا زانوبند می‌تواند به کاهش فشار روی مفاصل کمک کند.
  • تغییرات در سبک زندگی: ایجاد تغییراتی در سبک زندگی مانند انجام فعالیت‌های کم‌فشار، استفاده از صندلی‌های ارگونومیک و اجتناب از فعالیت‌هایی که باعث تشدید درد می‌شوند، می‌تواند مفید باشد.

 

درمان آرتروز پا

آرتروز پا یک بیماری مزمن است که با تحلیل رفتن غضروف مفاصل و ایجاد درد، تورم و محدودیت حرکتی همراه است. خوشبختانه، روش‌های درمانی مختلفی برای مدیریت این بیماری و بهبود کیفیت زندگی وجود دارد.

روش‌های درمانی آرتروز پا

داروها:

  • مسکن‌ها: برای کاهش درد
  • داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs): برای کاهش التهاب و درد
  • داروهای تغییر دهنده بیماری: برای کند کردن پیشرفت بیماری

فیزیوتراپی:

  • تمرینات تقویتی برای عضلات اطراف مفصل
  • تمرینات افزایش دامنه حرکتی
  • روش‌های درمانی دستی
  • آموزش تکنیک‌های صحیح راه رفتن و ایستادن

کمک‌های درمانی:

  • استفاده از عصا، واکر یا بریس برای کاهش فشار روی مفاصل
  • استفاده از کفش‌های طبی و کفی‌های طبی

تزریقات:

  • تزریق کورتیکوستروئیدها: برای کاهش التهاب و درد کوتاه مدت
  • تزریق هیالورونیک اسید: برای بهبود لغزندگی مفصل

جراحی:

  • آرتروسکوپی: برای برداشتن قطعات غضروف آسیب دیده و ترمیم مفصل
  • استئوتومی: برای تغییر شکل استخوان و توزیع مجدد وزن روی مفصل
  • تعویض مفصل: برای جایگزینی مفصل آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی

آرتروز در سالمندان

درمان قطعی آرتروز زانو

ارتروز زانو به عنوان یک بیماری پیشرونده شناخته می‌شود که با تجزیه غضروف اطراف استخوان‌های مفصل همراه است. این فرآیند به ساییدگی استخوان‌ها و ایجاد خار استخوان و شاید هم پوکی استخوان منجر شود، که در نتیجه باعث افزایش درد، سفتی و افت تحرک ممکن است گردد.

تنوع درمانی در مدیریت آرتروز زانو موثر است و پزشک، با توجه به وضعیت فرد، مرحله بیماری و سرعت پیشرفت آن، روش‌های مختلف درمان آرتروز زانو را پیشنهاد می‌دهد.

به عنوان یک نکته حائز اهمیت، باید توجه داشت که در افراد با اضافه وزن، کاهش وزن اولویت اول در درمان آرتروز زانو دارد. همچنین، انجام تمریناتی که به تقویت عضلات و مفصل زانو کمک می‌کند، می‌تواند با کنترل درد موازاتی داشته باشد.

درمان دارویی آرتروز زانو

در صورتی که علائم به شدت ملایم باشند، مصرف استامینوفن یا سایر داروهای بدون نسخه (OTC) اغلب می‌تواند به کاهش درد کمک کند. همچنین، پزشک ممکن است تمرینات خاصی را توصیه کند که به افزایش قدرت و ارتقاء تحرک در طول زمان کمک می‌کند.

در صورتی که مصرف مسکن و انجام ورزش به نتایج مطلوب نرسد، پزشک ممکن است به شما فیزیوتراپی، داروهای ضد التهاب، تزریق کورتیکواستروئیدها یا اسید هیالورونیک را توصیه کند.

برنامه درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مصرف مسکن‌ها
  • شرکت در جلسات فیزیوتراپی به منظور ایجاد یا حفظ قدرت و انعطاف پذیری
  • استفاده از زانوبند به منظور کاهش فشار بر سطح مفاصل
  • پوشیدن کفش مناسب جهت کاهش فشار بر زانو

در این مرحله، احتمالاً لازم است فعالیت‌های روزانه خود را تطبیق دهید یا تغییراتی در آن‌ها ایجاد کنید تا از درد جلوگیری شود.

درمان قطعی آرتروز زانو با جراحی

در این مرحله، که غضروف به طور قابل توجهی کاهش یافته یا به طور کامل از بین رفته است، فرد می‌تواند به کمک داروهای مسکن از درد استفاده کند. استفاده از عصا، واکر یا بریس هم می‌تواند به او کمک کند تا بهتر متحرک بماند. پزشک نیز ممکن است جراحی را برای جایگزینی یا تنظیم مجدد مفصل توصیه کند. اگر موارد گفته شده به نتیجه مناسب نرسند، بیمار به مرحله جراحی می‌رود که شامل دو گزینه زیر می‌شود:

  • آرتروسکوپی: در این جراحی کم تهاجمی با دوره نقاهت پایین، پزشک قسمت‌های آسیب‌دیده را حذف می‌کند.
  • جراحی تعویض مفصل: در آرتروپلاستی، مفصل آسیب‌دیده با یک مفصل مصنوعی جایگزین می‌شود.

 

آرین طب

 

برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائه‌دهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل

 

پیشگیری از آرتروز در سالمندان

آرتروز یکی از شایع‌ترین مشکلات مفصلی در سالمندان است که می‌تواند کیفیت زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. خوشبختانه، با رعایت برخی نکات می‌توان از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد و حتی علائم آن را کاهش داد.

بخوانید  امبدینگ در منزل (لاغری با طب سوزنی در خانه) توسط پزشک متخصص
چرا پیشگیری از آرتروز مهم است؟

آرتروز یک بیماری مزمن است که درمان قطعی ندارد. اما با اقدامات پیشگیرانه می‌توان از بروز یا پیشرفت آن جلوگیری کرد و درد و محدودیت حرکتی ناشی از آن را کاهش داد.

چگونه از آرتروز پیشگیری کنیم؟
  • کنترل وزن: اضافه وزن فشار زیادی بر مفاصل، به ویژه زانوها و لگن وارد می‌کند. کاهش وزن حتی چند کیلوگرمی می‌تواند تاثیر قابل توجهی در کاهش درد و بهبود عملکرد مفاصل داشته باشد.
  • ورزش منظم: ورزش‌های کم‌ضربه مانند شنا، پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و یوگا به تقویت عضلات اطراف مفصل، افزایش انعطاف‌پذیری و کاهش فشار روی مفاصل کمک می‌کنند.
  • تغذیه سالم: مصرف غذاهای غنی از کلسیم، ویتامین D و آنتی‌اکسیدان‌ها برای سلامت استخوان‌ها و مفاصل ضروری است.
  • استراحت کافی: استراحت منظم به ترمیم مفاصل آسیب‌دیده کمک می‌کند.
  • حفظ وضعیت صحیح بدن: حفظ وضعیت صحیح بدن هنگام ایستادن، نشستن و بلند کردن اجسام از فشار روی مفاصل می‌کاهد.
  • استفاده از وسایل محافظتی: استفاده از زانوبند، آستین‌های طبی و سایر وسایل محافظتی هنگام انجام فعالیت‌های سنگین می‌تواند از آسیب به مفاصل جلوگیری کند.
  • مراجعه منظم به پزشک: مراجعه منظم به پزشک برای بررسی سلامت مفاصل و تشخیص زودهنگام مشکلات احتمالی بسیار مهم است.
ورزش‌های مناسب برای پیشگیری از آرتروز
  • پیاده‌روی: یک ورزش ساده و موثر برای تقویت عضلات پا و کاهش فشار روی مفاصل زانو است.
  • شنا: یک ورزش کم‌ضربه است که به تمام گروه‌های عضلانی بدن کمک می‌کند.
  • دوچرخه‌سواری: یک ورزش هوازی عالی است که فشار کمی روی مفاصل وارد می‌کند.
  • یوگا: یوگا به افزایش انعطاف‌پذیری، تقویت عضلات و کاهش استرس کمک می‌کند.
تغذیه مناسب برای پیشگیری از آرتروز
  • غذاهای غنی از کلسیم: شیر، ماست، پنیر، سبزیجات برگ سبز تیره
  • غذاهای غنی از ویتامین D: ماهی‌های چرب، تخم‌مرغ، لبنیات غنی‌شده با ویتامین D
  • غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها: میوه‌ها و سبزیجات رنگی

 

چه زمانی برای آرتروز باید به پزشک مراجعه کنیم

هرگونه علائم یا درد مزاحم در مفاصل که برای شما مشکل ایجاد کند یا به طور مداوم باشد، دلیلی برای مراجعه به پزشک محسوب می‌شود. اگر علائم زیر را تجربه می‌کنید، ممکن است نشانه‌های آرتروز باشند:

  • درد مفاصل: درد مفاصل، به ویژه اگر مدت زمان طولانی باشد و یا با استراحت کمتر شود، نیاز به بررسی پزشکی دارد.
  • تورم و حساسیت: اگر مفصل‌های شما تورم کرده و حساسیت نشان می‌دهند، ممکن است نشانه آرتروز باشد.
  • محدودیت حرکت: اگر حرکت در یک یا چند مفصل محدود شده و انجام فعالیت‌های روزمره به شما مشکل ایجاد کند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
  • صداهای عجیب: صداهای خراشیدن یا خش خش مفاصل می‌توانند نشانه آرتروز باشند.
  • تغییر در شکل یا اندازه مفصل: اگر مفصل‌های شما تغییر شکل یا اندازه داده‌اند، این ممکن است نشانه آرتروز باشد.

در هر صورت، اگر شما یا کسی دیگری علائمی از آرتروز تجربه می‌کنید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق گرفته شود و برنامه درمانی مناسب ترتیب داده شود.

ورزش برای سالمندان مبتلا با آرتروز

تحقیقات نشان داده‌اند که ورزش منظم و برنامه‌ریزی شده توسط پزشک، جزء راهکارهای مؤثر در درمان مناسب افراد مبتلا به آرتروز محسوب می‌شود. نوع و میزان ورزش مورد نیاز به عوامل متعددی وابسته است، از جمله نوع مفصل درگیر، میزان التهاب در مفصل و میزان پایداری مفصل افراد مبتلا به آرتروز.

ورزش‌هایی که برای آرتروز مفید هستند شامل موارده زیر هستند:

ورزش‌های افزایش دهنده دامنه حرکات مفصل: این ورزش‌ها، مثل رقص، به حفظ دامنه حرکات طبیعی مفاصل و کاهش خشکی مفاصل کمک می‌کنند. به طور کلی، این تمرینات انعطاف پذیری را افزایش می‌دهند.

ورزش‌های هوازی و استقامتی: فعالیت‌هایی مثل پیاده‌روی، دومیدانی و دوچرخه‌سواری کارکرد قلبی و ریوی را بهبود می‌بخشند، وزن را کنترل می‌کنند و به بهبود کلی عملکرد فرد کمک می‌کنند.

ورزش‌های تقویت کننده قدرت و توان عضلات: این تمرینات با افزایش قدرت عضلات، حمایت بهتر از مفاصل را در مواجهه با آرتروز فراهم می‌کنند و به پایداری مفصل و کاهش علائم کمک می‌کنند. برای تقویت قدرت عضلات، می‌توان از دمبل‌های کوچک، ماشین‌های بدن‌سازی، تمرینات ایزومتریک، باندهای لاستیکی و راه رفتن در آب استخر استفاده کرد. اهمیت حفظ و انجام صحیح حرکات و وضعیت بدنی درست در هنگام انجام این تمرینات بسیار حائز اهمیت است، زیرا اگر تمرینات تقویت کننده قدرت عضلات به درستی انجام نشوند، ممکن است منجر به تشدید درد، کشیدگی عضلات و افزایش تورم مفاصل شوند.

 

کاردرمانی برای سالمندان مبتلا به آرتروز

متخصصان کاردرمانی به افراد سالمند کمک می‌کنند تا با چالش‌های ناشی از آرتروز بهبود یابند و زندگی با کیفیت تری را تجربه کنند. این کاردرمانگران با ارائه راهکارهای مناسب، افراد مبتلا به آرتروز را در مشارکت ایمن در فعالیت‌ها و ارتقاء کیفیت زندگی خود، یاری می‌کنند. بسیاری از افراد با آرتروز، هنگامی که کارهای روزمره مثل بستن دکمه‌ها دشوار می‌شود، به دنبال کمک از متخصصان توانبخشی می‌روند. این کاردرمانگران به افراد آموزش می‌دهند که چگونه با اجرای وظایف به شیوه‌های جدید، مثل استفاده از هر دو دست یا ابزارهای کمکی، از مفاصل خود محافظت کنند. همچنین با توصیه به استفاده از وسایل کمکی و آتل، از مفصل آسیب‌دیده در سالمندان مراقبت کرده و فشار و استرس را کاهش داده و از تغییر شکل مفصل جلوگیری می‌کنند. وسایل کمکی نقش مهمی در بهبود قابلیت انجام کارها با درد کمتر برای افراد مبتلا به آرتروز دارند. این افراد از تمرینات ورزشی نیز بهره‌مند می‌شوند که به افزایش دامنه حرکت، انعطاف‌پذیری و قدرت آن‌ها کمک می‌کند. با توجه به اینکه آرتروز بیماری مزمنی است و با گذشت زمان تغییر می‌کند، کاردرمانی یک گزینه اثربخش برای هر فرد با آرتروز یا شرایط مشابه است که به یادگیری نحوه انجام کارهای روزمره با چالش برانگیزتر می‌پردازد.

انواع آرتروز در سالمندان

آرتروز در سالمندان به طور متداول دیده می‌شود و اغلب منجر به تجربه درد و التهاب مفاصل، استخوان‌ها و غضروف‌ها در انواع مختلف بدن می‌گردد. بیش از ۱۰۰ نوع آرتروز شناخته شده است و معمولاً مفاصل زیر در این بیماری در سالمندان تحت تأثیر قرار می‌گیرند:

آرتروز گردن

با گذشت زمان، دیسک‌ها و مفاصل گردن به‌آرامی فرسوده می‌شوند، به خصوص در افرادی که سن آن‌ها بیش از ۶۰ سال است. آرتروز گردن، مخصوصاً در این گروه از افراد، به عنوان یک پدیده رایج شناخته می‌شود. این بیماری معمولاً باعث درد شدید، سفتی و محدودیت در حرکت گردن می‌شود.

درمان آرتروز گردن متناسب با شدت و علائم بیماری انجام می‌شود و شامل استراحت، جلسات فیزیوتراپی، مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب، تزریقات موضعی و در موارد شدیدتر، جراحی است.

آرتروز مچ پا

آرتروز مچ پا، ناشی از التهاب یک یا چند مفصل در منطقه مچ پا است و باعث تولید درد و سفتی در این ناحیه می‌شود. این بیماری اغلب به دلیل عواملی همچون افزایش سن، صدمات ناشی از حوادث، چاقی و سابقه خانوادگی ایجاد می‌شود. افراد مسن مبتلا به آرتروز مچ پا ممکن است دچار مشکلات در راه رفتن و انجام فعالیت‌های روزمره شوند.

بخوانید  زانو درد | علائم، علت، پیشگیری، تشخیص و درمان در منزل
آرتروز لگن

آرتروز لگن از اصلی‌ترین علل دردهای لگنی در افراد سالمند است و با گذشت زمان، شدت بیماری افزایش خواهد یافت. نواحی مفصل ران، کشاله ران و باسن در افراد سالخورده مبتلا به آرتروز لگن دچار درد می‌شوند. این بیماران اغلب با محدودیت حرکتی در ناحیه لگن مواجه می‌شوند و درد با افزایش فعالیت‌های فیزیکی به مدت طولانی بیشتر خواهد شد. تأثیرات مختلف آرتروز لگن و روش‌های متعدد درمانی بر نوع این بیماری در افراد سالمند قابل تشخیص است.

آرتروز کمر

آرتروز کمر به التهاب و درد مفاصل مرتبط با ستون فقرات یا مفاصل ساکروایلیاک اطلاق می‌شود؛ نقاطی که کمر به استخوان لگن وصل می‌شود. این حالت ممکن است از علل گوناگونی ناشی شود، به‌عنوان مثال، ناشی از ساییدگی و آسیب به مهره‌ها و غضروف‌های بین مهره‌ها باشد. همچنین، عفونت‌ها، بیماری‌های خودایمنی و شرایط دیگر نیز ممکن است باعث بروز این بیماری گردند.

 

چه کنیم تا در پیری به آرتروز مبتلا نشویم؟

شما می‌توانید با کاهش خطر و به تأخیر انداختن شروع احتمالی استئوآرتریت، تلاش کنید. اگر مفاصل شما در حال حاضر سالم هستند، تمام تلاش خود را برای حفظ تحرک، عملکرد و جلوگیری از درد و ناتوانی مرتبط با استئوآرتریت انجام دهید.

بیش از ۱۰۰ نوع بیماری آرتروز در سالمندان و شرایط مشابه آن وجود دارد، هرکدام دارای عوامل خطر، ویژگی‌های فردی، رفتارها و شرایط خاص خود هستند.

عواملی مثل زن بودن و داشتن سابقه خانوادگی استئوآرتریت که از نمایه ژنتیکی ناشی می‌شوند، از جمله عواملی هستند که احتمال ابتلای افراد به برخی از انواع استئوآرتریت را افزایش می‌دهند و قابل اصلاح نیستند.

عوامل خطر قابل تغییر، رفتارها و شرایطی هستند که می‌توانند به‌منظور کاهش خطر، تأخیر یا حتی پیشگیری از ارتروز در پیری تغییر کنند. به‌عنوان مثال:

  • برای جلوگیری از استئوآرتریت عادی، برنامه‌های کاهش وزن مناسب داشنه باشید.
  • برای پیشگیری از استئوآرتریت روماتوئید، از سیگار پرهیز کنید.
  • برای جلوگیری از نقرس، رژیم غذایی سالمی داشته باشید که قند، الکل و پورین کمی دارد.

اجتناب از آسیب‌های ورزشی با داشتن تجهیزات مناسب، تمرین کافی و ایمنی در حین بازی می‌تواند از پارگی ACL (رباط صلیبی قدامی) که اغلب به آرتروز (OA) منجر می‌شود، جلوگیری کند.

 

خلاصه این مقاله را می‌توانید داخل فایل صوتی زیر گوش کنید:

 

عوارض آرتروز در سالمندان

آرتروز یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مفصلی است که به ویژه در سالمندان شیوع بیشتری دارد. این بیماری با تخریب تدریجی غضروف مفاصل همراه است و می‌تواند به درد، التهاب و محدودیت حرکتی منجر شود. در ادامه به بررسی عوارض آرتروز در سالمندان و راه‌های مدیریت آن می‌پردازیم.

آرتروز می‌تواند عوارض متعددی برای سالمندان به همراه داشته باشد که کیفیت زندگی آن‌ها را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی از این عوارض عبارتند از:

    • درد مزمن: درد مفاصل یکی از شایع‌ترین و آزاردهنده‌ترین علائم آرتروز است. این درد ممکن است با فعالیت بدنی افزایش یافته و در حالت استراحت کاهش یابد.
    • سفتی مفاصل: سفتی مفاصل به ویژه در صبح یا پس از مدت طولانی بی‌حرکتی احساس می‌شود.
    • تورم مفاصل: التهاب مفاصل باعث تورم و قرمزی آن‌ها می‌شود.
    • کاهش دامنه حرکتی: آرتروز می‌تواند دامنه حرکتی مفاصل را محدود کرده و انجام فعالیت‌های روزمره را دشوار کند.
    • ضعف عضلانی: در اطراف مفاصل مبتلا به آرتروز، عضلات ضعیف شده و قدرت خود را از دست می‌دهند.
    • تغییرات در راه رفتن: آرتروز زانو یا لگن می‌تواند باعث تغییر در راه رفتن و ایجاد لنگش شود.
    • مشکلات خواب: درد و ناراحتی ناشی از آرتروز می‌تواند خواب را مختل کرده و منجر به خستگی و بی‌حالی در طول روز شود.
    • کاهش کیفیت زندگی: آرتروز می‌تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد تأثیر گذاشته و باعث کاهش فعالیت‌های اجتماعی و تفریحی شود.
عوارض جانبی آرتروز

علاوه بر عوارض مستقیم بر مفاصل، آرتروز می‌تواند عوارض جانبی دیگری نیز به همراه داشته باشد، از جمله:

  • چاقی: افراد مبتلا به آرتروز ممکن است به دلیل کاهش فعالیت بدنی و افزایش درد، دچار اضافه وزن شوند که خود می‌تواند باعث تشدید بیماری شود.
  • افسردگی: درد مزمن و محدودیت‌های ناشی از آرتروز می‌توانند منجر به افسردگی و اضطراب شوند.
  • مشکلات قلبی عروقی: بی‌تحرکی ناشی از آرتروز می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهد.
  • مشکلات گوارشی: برخی افراد مبتلا به آرتروز ممکن است از مشکلات گوارشی مانند یبوست یا اسهال رنج ببرند.
  • اختلالات خواب: همانطور که قبلاً ذکر شد، درد و ناراحتی ناشی از آرتروز می‌تواند منجر به اختلالات خواب شود.

 

در آخر…

آرتروز در سالمندان می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر کیفیت زندگی آن‌ها داشته باشد. علائم مثل درد، سفتی مفاصل، محدودیت حرکت و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره می‌تواند به سطحی بالا برود که زندگی روزانه را برای سالمندان مشکل کند. از طرف دیگر، اصول درمانی، فیزیوتراپی و مراقبت‌های بهینه می‌توانند بهبود وضعیت زندگی افراد مبتلا به آرتروز را تسریع کنند و از افزایش شدت علائم جلوگیری کنند.

 

سوالات متداول

آرتروز در سالمندان چيست؟

آرتروز یک بیماری مزمن است که غضروف‌های مفصل را تحت تأثیر قرار داده و باعث درد، سفتی و محدودیت حرکت در مفاصل می‌شود. این بیماری معمولاً در سالمندان رخ می‌دهد و مفاصل مختلف از جمله کمر، زانو، ستون فقرات و مچ پا را تحت تأثیر قرار می‌دهد. علائم آرتروز ممکن است با پیری تشدید شود. عواملی مانند سن، ژنتیک، چاقی، آسیب‌های مفصلی و فعالیت‌های فیزیکی نامناسب ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.

 

آرتروز زانو چیست؟

آرتروز زانو یک بیماری روماتیسم مفصلی مزمن است که با ساییدگی و خرابی غضروف زانوها همراه است. این بیماری معمولاً در سنین بالاتر و در افراد سالمند شیوع دارد و باعث درد، سفتی و محدودیت در حرکت زانو می‌شود. درمان آرتروز زانو شامل استراحت، فیزیوتراپی، داروهای ضدالتهاب، نگهداری از سالمندان و در موارد پیشرفته‌تر، جراحی می‌شود. هدف اصلی درمان بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا و کاهش درد و سفتی زانوهاست.

 

چه کنیم تا در پیری به آرتروز مبتلا نشویم؟

برای جلوگیری از آرتروز در پیری، حفظ وزن مناسب، انجام ورزش منظم با تأیید پزشک، مصرف غذاهای حاوی مواد مغذی، اجتناب از آسیب‌های ورزشی، نشستن صحیح، کنترل بیماری‌ها و مشاوره پزشکی پیشگیرانه مواردی هستند که می‌توانند در پیشگیری از آرتروز در پیری مؤثر باشند.

 

 

شما می‌توانید در آرین طب خدمات پزشکی و پرستاری در منزل دریافت کنید.

برخی از خدمات ما شامل ویزیت پزشک متخصص در منزل، سونوگرافی در منزل، رادیولوژی در منزل، طب سوزنی در منزل، مشاوره روانشاسی و تغذیه در منزل است.

برای مشاهده همه سرویس های ما به صفحه خدمات مراجعه کنید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸

 

برای رزرو خدمات پزشکی یا پرستاری در منزل فرم زیر را پر کنید:

Loading...

آخرین مقالات

تزریقات در منزل ظفر

تزریقات در منزل ظفر توسط پرستار: تزریق انواع آمپول و سرم درمانی و تقویتی

تزریقات در منزل ظفر یک خدمت پزشکی است که به بیماران این امکان را می‌دهد که بدون نیاز به مراجعه به مراکز درمانی، درمان‌های تزریقی خود را در محیطی راحت و آشنا دریافت کنند. این خدمات برای افرادی که به دلایل مختلف از جمله بیماری‌های مزمن، مشکلات حرکتی یا ناتوانی

بیشتر بخوانید »
راه های تشخیص گرفتگی رگ های قلب

بهترین راه‌های تشخیص گرفتگی رگ‌های قلب (توسط متخصص قلب در منزل)

گرفتگی رگ‌های قلبی یا بیماری شریانی کرونری (CAD) یکی از مشکلات شایع قلبی است که می‌تواند به عوارض جدی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته مغزی منجر شود. راه های تشخیص گرفتگی رگ های قلب برای پیشگیری از بروز این مشکلات حیاتی است. برای شناسایی گرفتگی رگ‌ها، روش‌های مختلفی

بیشتر بخوانید »
آزمایش در منزل داودیه

آزمایش در منزل داودیه: آزمایشگاه آنلاین + تحلیل توسط متخصص | هزینه‌ها

آزمایش در منزل داودیه یک خدمت نوین و راحت برای افرادی است که به دلایل مختلف از جمله محدودیت‌های جسمی، مشغله‌های روزمره یا نیاز به مراقبت‌های خاص نمی‌توانند به آزمایشگاه مراجعه کنند. این خدمت با ارائه آزمایش‌های دقیق و سریع در خانه، به افراد این امکان را می‌دهد که در

بیشتر بخوانید »
دلایل عقب افتادن پریود

علت‌های عقب افتادن پریود و درد کمر و‌ شکم | علائم همراه و درمان در منزل

عقب افتادن پریود یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از زنان در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. این تأخیر می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، استرس، بیماری‌ها و یا حتی تغییرات وزن باشد. در برخی موارد، تأخیر در پریود می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات جدی‌تر باشد

بیشتر بخوانید »
سونوگرافی کالر داپلر (رنگی) در منزل محمودیه

سونوگرافی کالر داپلر (رنگی) در منزل محمودیه

سونوگرافی کالر داپلر یکی از روش‌های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است که برای ارزیابی جریان خون در عروق بدن به کار می‌رود. این روش غیرتهاجمی و دقیق، به‌ویژه برای تشخیص مشکلاتی مانند تنگی یا انسداد عروق، لخته‌های خونی و اختلالات جریان خون در اندام‌ها استفاده می‌شود. با ارائه این خدمات در

بیشتر بخوانید »
کمبود ویتامین

کمبود کدام ویتامین‌ها باعث سرگیجه می‌شود، مشاوره علمی

کمبود ویتامین‌ها یکی از مشکلات شایع تغذیه‌ای است که می‌تواند به تأثیرات منفی بر سلامت بدن منجر شود. ویتامین‌ها برای حفظ عملکردهای مختلف بدن از جمله تقویت سیستم ایمنی، حمایت از سلامت پوست و چشم و تولید انرژی ضروری هستند. کمبود هر یک از ویتامین‌ها ممکن است منجر به مشکلات

بیشتر بخوانید »

خدمات ما

برای رزرو نوبت خدمات پزشکی و پرستاری در منزل آرین طب با شماره زیر تماس بگیرید.

وبلاگ‌های مشابه

وبلاگ‌های رندوم

نگهداری از بیمار در منزل غرب تهران

نگهداری از بیمار در منزل غرب تهران | مراقبت از سالمند در منزل غرب تهران

نگهداری از بیمار در منزل غرب تهران، مفهوم اصلی این است که بیماران با بیماری‌های مختلف می‌توانند در محیط آشنا و آرام خود، تحت نظر پزشکی و مراقبت‌های بهداشتی لازم قرار بگیرند، به جای اینکه به بیمارستان یا مراکز درمانی منتقل شوند. این روش به بیمار این امکان را می‌دهد

بیشتر بخوانید »
پرستاری از بیمار آلزایمری در منزل

پرستاری از بیمار آلزایمری در منزل

بیماری آلزایمر، (Nursing Alzheimer’s patient at home) یکی از چالش‌های بزرگ سلامتی در جوامع جهانی به شمار می‌رود که نه تنها بر بیماران بلکه بر خانواده‌ها و مراقبین آن‌ها نیز تأثیرات قابل توجهی دارد. در این مواجهه با بیماری، گزینه‌های مختلف مراقبت مورد نیاز همچون آسایشگاه‌ها و مراکز مراقبت بهداشتی

بیشتر بخوانید »
خواص گوجه فرنگی

خواص گوجه فرنگی | همه چیز درباره فوائد گوجه + ویتامین ها

گوجه فرنگی (properties of tomatoes) یک میوه با خواص بسیار زیاد و متنوع است که در تغذیه انسان نقش بسزایی دارد. از تغذیه تا پیشگیری از برخی بیماری‌ها، این میوه چندگانه خواصی دارد که می‌تواند به بهبود سلامتی کلیه افراد کمک کند. یکی از جلب‌کننده‌های اصلی گوجه‌ فرنگی، مقدار قابل

بیشتر بخوانید »

دسته‌ها