آبله مرغان (Chicken pox) یک عفونت بسیار مسری است که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود. اکثر افراد مبتلا به آبله مرغان علائم خفیفی دارند و به سرعت بهبود می یابند. در موارد نادر، ویروس می تواند عوارض جدی مانند ذات الریه یا مننژیت ایجاد کند.
واکسن آبلهمرغان در سال 2005 به برنامه ملی ایمن سازی استرالیا اضافه شد. از آن زمان تاکنون، بستری شدن و مرگ و میر ناشی از آبلهمرغان در استرالیا بسیار کمتر بوده است. ایمن سازی از اکثر موارد آبلهمرغان جلوگیری می کند و احتمال بیماری و عوارض جدی را کاهش می دهد.
علائم آبله مرغان چیست؟
علامت اصلی آبله مرغان بثورات قرمز خارش دار است. در طول بیماری، بثورات به تاول های پر از مایع تبدیل می شوند که ممکن است ترکیده و پوسته پوسته شوند.
افراد مبتلا به آبلهمرغان نیز ممکن است این علائم را داشته باشند:
- تب
- سردرد
- احساس ناخوشی
علائم معمولاً حدود 2 هفته پس از قرار گرفتن در اطراف فرد مبتلا به آبلهمرغان شروع می شود و می تواند بین 10 روز تا 3 هفته ادامه یابد.
آبله مرغان در کودکان شایعتر است، اما زمانی که بزرگسالان به آبلهمرغان مبتلا میشوند، معمولاً بیماری شدیدتری را تجربه میکنند و بهبودی بیشتر طول میکشد.
برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی، پرستاری و زیبایی در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.
رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
علت آبله مرغان چیست و چگونه پخش می شود؟
آبلهمرغان توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود. در صورت تماس با مایعات تنفسی فرد آلوده – به عنوان مثال، هنگامی که در نزدیکی سرفه یا عطسه می کنند، احتمال ابتلا به آبله مرغان وجود دارد. شما همچنین می توانید با لمس مایع تاول آبله مرغان فرد مبتلا به آبله مرغان مبتلا شوید.
اگر مبتلا به این بیماری هستید، تا زمانی که مسری هستید باید مهدکودک، مدرسه یا محل کار نروید و در خانه بمانید تا از سرایت عفونت به دیگران جلوگیری کنید. آبله مرغان پس از اینکه تاول ها پوسته پوسته شوند دیگر مسری نیست.
چه کسانی در معرض ابتلا به این بیماری هستند؟
آبله مرغان برای افرادی که مصون نیستند بسیار مسری است. اکثر افرادی که مصون هستند یا واکسن را زده اند یا در گذشته آبلهمرغان داشته اند این افراد حتی اگر در نزدیکی فرد مبتلا به آبله مرغان باشند، به آن مبتلا نمی شوند.
آبلهمرغان می تواند به ویژه برای برخی از افراد خطرناک باشد، از جمله:
زنان حامله
نوزادان تازه متولد شده
افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند بیمارانی که شیمی درمانی می کنند
اگر در یکی از این گروهها هستید و در نزدیکی فرد مبتلا به آبله مرغان بودهاید – حتی اگر تاکنون هیچ علامتی نداشتهاید، باید به پزشک خود مراجعه کنید. در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهایی را برای کاهش احتمال ابتلای شما تجویز کند، یا در صورت آلوده شدن، شدت بیماری را کاهش دهد.
در این زمینه میتوانید از متخصص عفونی ما در مجموعه آرین طب کمک بگیرید.
آبله مرغان و بارداری
ابتلا به آبله مرغان در دوران بارداری با خطرات خاصی همراه است. زنان باردار کمی بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به ذاتالریه ناشی از این بیماری قرار دارند، همچنین احتمال انتقال عفونت به جنین نیز وجود دارد.
در صورت وقوع عفونت در 20 هفته اول بارداری، احتمال ابتلا به سندرم مادرزادی واریسلا افزایش مییابد. این سندرم ممکن است با ایجاد زخمهایی در جنین، مشکلات چشمی و ناهنجاریهای مغزی همراه باشد.
اگر عفونت در اواخر دوران بارداری رخ دهد، ممکن است ویروس به طور مستقیم به جنین منتقل شده و نوزاد آلوده به دنیا بیاید. بنابراین، در صورتی که زنی در دوران بارداری در معرض این بیماری قرار گرفته است، مهم است که فوراً با پزشک خود مشورت کند.
عوامل خطر
عوامل خطر آبله مرغان
اگر قبلاً به آبله مرغان مبتلا نشده اید یا واکسن آن را تزریق نکرده اید، خطر ابتلا به ویروسی که باعث آبلهمرغان می شود بیشتر است. برای افرادی که در مراکز مراقبت از کودک یا مدرسه کار می کنند بسیار مهم است که واکسینه شوند.
اکثر افرادی که مبتلا به این بیماری شده اند یا واکسن را دریافت کرده اند در برابر آبلهمرغان مصون هستند. اگر واکسن زده اید و به آبله مرغان مبتلا شده اید، علائم اغلب خفیف تر هستند. ممکن است تاول های کمتری داشته باشید و تب خفیف داشته باشید. افرادی ممکن است بیش از یک بار به آبله مرغان مبتلا شوند، اما این اتفاق نادر است.
چه زمانی باید به پزشکم مراجعه کنم؟
علامت اصلی آبله مرغان بثورات قرمز خارش دار است که نشانه اولیه طیف وسیعی از شرایط دیگر است. اگر علائم آبله مرغان را دارید باید به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که به درستی تشخیص داده شده است.
از آنجایی که آبله مرغان بسیار مسری است، باید قبل از ویزیت با پزشک خود تماس بگیرید، یا وقتی وارد بیمارستان میشوید به کارکنان پذیرش اطلاع دهید تا بتوانید دور از افراد دیگر بنشینید.
در صورت داشتن علائم شدید، از جمله:
- تب شدید
- گردن درد
- مشکل در تنفس
- نواحی دردناک و قرمز در اطراف تاول ها
- علائم شدید ممکن است نشانه ای از عوارض ناشی از آبله مرغان باشد که نیاز به درمان پزشکی دارد.
آبله مرغان چگونه تشخیص داده می شود؟
آبله مرغان معمولاً با معاینه بثورات پوستی توسط پزشک تشخیص داده می شود. پزشک شما همچنین ممکن است از شما بپرسد که آیا اخیراً با افرادی که آبله مرغان داشته اند تماس داشته اید یا خیر.
در برخی موارد، ممکن است آزمایشهایی روی مایع تاولهای شما یا آزمایش خون انجام دهند تا تأیید کنند که آبلهمرغان دارید.
آبله مرغان چگونه درمان می شود؟
هیچ دارو یا درمان خاصی برای درمان آبلهمرغان وجود ندارد. آنتی بیوتیک ها به بهبودی شما کمک نمی کنند زیرا این بیماری توسط ویروس ایجاد می شود نه باکتری.
اکثر افراد مبتلا به آبلهمرغان علائم خفیفی دارند و به سرعت بهبود می یابند.
تاولهای این بیماری میتوانند بسیار خارشدار باشند و اجتناب از خاراندن آنها – بهویژه در مورد کودکان، دشوار است. با این حال، خاراندن احتمال عفونی شدن تاول ها و باقی ماندن جای زخم را افزایش می دهد. برخی از افراد کوتاه نگه داشتن ناخن های خود را مفید می دانند تا خراشیدن را دشوارتر کند.
همچنین می توانید با این نکات علائم خود را کاهش دهید:
از لوسیون هایی مانند لوسیون کالامین برای کاهش خارش استفاده کنید.
روی تاول های خارش دار کمپرس خنک بمالید.
حمام های ولرم با جوش شیرین یا بلغور جو دوسر اضافه کنید.
استراحت کافی داشته باشید.
برای کاهش تب پاراستامول مصرف کنید – همیشه دستورالعملهای دوز روی بسته را دنبال کنید.
اگر شما خیلی ناخوش هستید یا اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، پزشک ممکن است یک داروی ضد ویروسی تجویز کند.
درمان آبله مرغان
در کودکان سالم، به طور معمول آبله مرغان نیاز به درمان پزشکی ندارد. اگرچه ممکن است پزشک یک آنتیهیستامین برای تسکین خارش تجویز کند، اما در اکثر موارد توصیه میشود به بیمار اجازه داده شود که دوره بیماری خود را طی کند.
پزشکان گاهی اوقات برای افرادی که در معرض خطر بالای عوارض آبله مرغان هستند، داروهایی را تجویز میکنند تا دوره بیماری و خطر ایجاد عوارض کاهش یابد. یکی از این داروها ضدویروس آسیکلوویر است که اگر در عرض 24 ساعت پس از ظاهر شدن اولین بثورات تجویز شود، میتواند از شدت بیماری کاسته و سایر داروهای ضدویروس مانند والاسیکلوویر و فامسیکلوویر هم ممکن است شدت بیماری را کاهش دهند، اما برای همه افراد مناسب نیستند.
در بعضی موارد، پزشک ممکن است تزریق واکسن آبله مرغان را در سه تا پنج روز پس از مواجهه با ویروس توصیه کند، که میتواند از بروز بیماری جلوگیری کند یا شدت آن را کاهش دهد.
درمان دارویی آبله مرغان
درمورد درمان آبله مرغان، باید توجه داشت که این بیماری ویروسی با داروهای آنتیبیوتیکی قابل درمان نیست. در موارد کودکان سالم به طور معمول، تجویز داروی خاصی انجام نمیشود، اگرچه در صورت لزوم، داروی ضدویروسی ممکن است برای کاهش مدت زمان بیماری تجویز گردد. همچنین، در برخی شرایط از داروهایی مانند آنتیهیستامینها به منظور آرام کردن خارش استفاده میشود. این اقدامات ممکن است از خارشاندن بثورات پوستی جلوگیری کند و جلوی باقیماندن لکهها بهصورت یک زخم عمیق روی پوست را بگیرد.
در افرادی که در معرض خطر بالای عوارض آبله مرغان قرار دارند، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی گاهی اوقات داروهایی را تجویز میکنند تا میزان خطرات بیماری کاهش یابد. داروهای ضدویروسی مانند آسیکلوویر عمدتاً به عنوان داروی پیشنهادی برای مبارزه با ویروس مورد استفاده قرار میگیرند و میتوانند علائم آبله مرغان را کاهش دهند. بهترین نتیجه زمانی حاصل میشود که این داروها در عرض ۲۴ ساعت پس از اولین ظاهر شدن بثورات تجویز شوند. داروهای دیگری نیز مثل قرص والاسیکلوویر (والترکس) و فامسیکلوویر ممکن است شدت بیماری را کاهش دهند.
درمان با استامینوفن میتواند در مواردی برای کنترل تب خفیف تجویز شود. اما اگر تب بیش از چهار روز طول بکشد و بالای ۳۹ درجه باشد، حتماً باید به پزشک مراجعه کرد و درمانهای لازم را دریافت کرد.
درمان آبله مرغان در منزل
روشهای معمول در قالب درمانهای خانگی نیز میتواند به رفع علائم و نشانههای بیماری آبله مرغان کمک زیادی کند. یکی از این درمانها، حمام آب گرم با جو دو سر کلوئیدی خیسخورده است. این دارو که یک پودر ریز آسیاب شده است، میتواند به کاهش شدت علائم و خصوصاً میزان خارش بثورات پوستی کمک زیادی کند. همچنین، یک حمام خنک با اضافه کردن جوششیرین، استات آلومینیوم یا بلغور جو دو سر نپخته نیز میتواند در کم کردن علائم موثر باشد.
گزینههای دیگر از درمان خانگی برای برطرفکردن علائم آبله مرغان، استفاده از لوسیونهایی مانند کالامین، وازلین یا هرگونه لوسیون بدون عطر و ضد خارشی است که میتواند میزان خارش تاولها را کاهش دهد. همچنین، روغنهای طبیعی نیز میتوانند در خانه برای رفع تاولهای خشک و پوستهپوستهشده مورد استفاده قرار بگیرند.
آبله مرغان و زونا
اگر به آبله مرغان مبتلا شده اید، در خطر عارضه ای به نام زونا هستید. پس از از بین رفتن بثورات آبله مرغان، ویروس واریسلا زوستر در سلول های عصبی شما باقی می ماند. سالها بعد، ویروس دوباره فعال میشود و باعث ایجاد زونا میشود، مجموعهای دردناک از تاولها. احتمال بازگشت این ویروس در افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند بیشتر است.
درد زونا می تواند پس از از بین رفتن تاول ها مدت زیادی طول بکشد و می تواند جدی باشد. این نورالژی پس از هرپس نامیده می شود.
در خصوص بیماری خود میتوانید با متخصصین عفونی ما در آرین طب مشورت کنید.
درمان آبله مرغان در طب سنتی
لوسیونهای حاوی کالامین یکی از مواردی هستند که در طب سنتی برای درمان آبله مرغان تجویز میشوند. این لوسیونها که بدون نسخه در دسترساند، میتوانند به کاهش خارش کمک زیادی کنند، چرا که حاوی مواد تسکیندهنده پوست از جمله روی هستند.
کمپرس بابونه نیز میتواند به تسکین خارش بثورات ناشی از آبله مرغان کمک زیادی کند. زمانی که بابونه روی پوست استفاده شود، اثرات ضدعفونیکننده و ضدالتهابی دارد. دو تا سه کیسه چای بابونه را دم کنید و بگذارید خنک شود یا در حمام گرم قرار دهید. سپس پدهای پنبهای نرم یا پارچههای شستشو را در چای آغشته کنید و روی نواحی خارشدار پوست بمالید. پس از اتمام استفاده از کمپرس، پوست را بهآرامی با یک حوله نرم خشک کنید. همچنین، عسل یکی دیگر از گزینههایی است که در طب سنتی از آن برای درمان و کاهش التهاب بثورات پوستی ناشی از آبله مرغان استفاده میشود.
واکسن آبله مرغان
برای جلوگیری از زونا، دو واکسن در دسترس است که به افراد ۵۰ سال به بالا توصیه میشود. همچنین، افرادی که قبلاً واکسن زونا را دریافت کردهاند تا ده سال پس از واکسیناسیون، نمیتوانند مجدداً این واکسن را دریافت کنند. در صورت عدم حصول ایمنی کامل از طریق واکسیناسیون، شدت بیماری را به میزان زیادی کاهش میدهد.
آنهایی که توصیه میشود واکسن آبله مرغان را دریافت کنند، به شرح زیر هستند:
- کودکان باید در سن ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و همچنین در سن ۴ تا ۶ سالگی، ۲ دوز واکسن آبله مرغان دریافت کنند تا به ایمنی کامل در برابر این بیماری دست یابند.
- کودکانی که در سن ۶ تا ۱۲ سالگی هنوز واکسن آبله مرغان را دریافت نکردهاند، باید هر دو دوز این واکسن را با فاصله ۳ ماه دریافت نمایند.
- کودکانی که تا ۱۳ سالگی هنوز این واکسن را دریافت نکردهاند، باید هر دو دوز آن را در فاصله ۴ هفته دریافت کنند.
- افرادی که حتما باید واکسن آبله مرغان را دریافت کنند، زیرا در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند، شامل معلمان، کارکنان مراکز بهداشتی، مربیهای مراقبت از کودکان، پرسنل نظامی، مسافران بین المللی، زنان باردار و بزرگسالانی هستند که با کودکان زندگی میکنند.
افراد بزرگسالی که هرگز واکسن آبله مرغان را دریافت نکردهاند، باید دو دوز واکسن را با فاصله حداکثر ۸ هفته دریافت کنند. در صورتی که یادآور واکسنهای قبلی نیستید، انجام آزمایش خون میتواند شک شما را برطرف کند.
ترکیب واکسن آبلهمرغان با واکسنهای اوریون، سرخجه و سرخک ممکن است با مشورت پزشک متخصص انجام شود. اما این عملیات باید با دستور و مشورت پزشک انجام شود، زیرا احتمال وجود عوارض خطرناک وجود دارد.
درمان آبله مرغان در کودکان
درمان آبله مرغان در کودکان اغلب شامل اجازه دادن به کودک برای طی کردن دوره بیماری است، و در اکثر موارد به داروها و درمانهای خاصی نیازی نیست. در صورت وجود تب، ممکن است از یک استامینوفن برای کنترل تب استفاده شود. استراحت، مصرف مایعات زیاد، و تغذیه با غذاهای مقوی، به خصوص سوپ، از میان اقدامات اصلی برای درمان آبله مرغان در کودکان محسوب میشوند.
توجه: هرگز نباید به کودکان و نوجوانان مبتلا به آبله مرغان آسپرین داد؛ زیرا این موضوع ممکن است به وقوع یک مشکل جدی به نام سندروم ری (Reye’s syndrome) انجام شود. همچنین مصرف ایبوپروفن نیز در کودکان مبتلا به آبله مرغان توصیه نمیشود، زیرا ممکن است با یک عفونت پوستی تهدیدکننده زندگی مرتبط گردد.
در مواردی که کودکان تاولها را خارانده یا زخمها با عفونت باکتریایی پوستی مواجه شده باشند، یا بر اثر آلودگی باکتری زخمها آلوده شده باشند، پزشک ممکن است برای درمان عفونت، داروهای آنتیبیوتیک را نیز تجویز کند. در مواردی که سن کودک زیر یک سال است، ویژه کودکان مبتلا به سرطان یا دارای مشکلات نقص سیستم ایمنی، اگر علائمی مانند سفتی گردن، گیجی و مشکلات تنفسی وجود داشته باشد، توصیه میشود برای درمانهای تخصصی به پزشک متخصص مراجعه کنند.
درمان آبله مرغان در بزرگسالان
آبله مرغان در بزرگسالان به درمانهای فوری و سریعتر نیاز دارد و باید با جدیترین توجه مورد بررسی قرار گیرد. خصوصاً در بزرگسالانی که سابقه ابتلا ندارند و واکسن نخوردهاند، آبله مرغان در این گروه افراد میتواند به یک بیماری خطرناکتر به نام زونا تبدیل شود. مصرف داروهای ضدویروسی در بزرگسالان میتواند روند درمان را بهبود بخشیده و شدت بیماری را کاهش دهد.
درمان با داروی آسیکلوویر، که به صورت قرص تجویز میشود، میتواند در چند روز اول بیماری بهعنوان یک گزینه مؤثر برای درمان سریع آبله در بزرگسالان مدنظر قرار گیرد. این داروها با کاهش سرعت تکثیر ویروس در بدن، به سرعت تسکین علائم آبله مرغان کمک میکنند. مصرف تببرها بهمنظور کاهش تب و استفاده از پمادهای ضد خارش مانند کالامین نیز برای بهبود زخمها و بثورات پوستی در نظر گرفته میشوند. درصورتیکه علائم بیماری در بزرگسالان شدت یافته و به مراحل پیشرفته رسیده باشد، احتمالاً نیاز به درمانهای بیشتر در بیمارستان خواهد بود.
چگونه از این بیماری پیشگیری کنم؟
بهترین راه پیشگیری از آبله مرغان واکسیناسیون است.
واکسیناسیون از ایجاد یک بیماری جدی در اکثر موارد آبلهمرغان جلوگیری می کند. در موارد نادر، اگر حتی پس از تزریق واکسن به آبله مرغان مبتلا شوید، علائم شما معمولاً خفیفتر بوده و سریعتر از زمانی که واکسینه نشدهاید بهبود مییابد.
شما می توانید واکسن آبلهمرغان را به تنهایی یا همراه با واکسن سرخک، اوریون و سرخجه دریافت کنید معروف به واکسن MMR-V.
کودکان می توانند در 18 ماهگی واکسن آبلهمرغان را در برنامه ملی ایمن سازی به صورت رایگان دریافت کنند.
واکسیناسیون MMR باعث اوتیسم نمی شود. متخصصان پزشکی و علمی هر تحقیقی را که ممکن است ارتباط بین واکسن MMR و اوتیسم را نشان دهد کاملاً بی اعتبار کرده اند.
اگر هرگز به آبله مرغان مبتلا نشده اید و هرگز واکسن آبلهمرغان را نزده اید، در مورد واکسن زدن با پزشک خود صحبت کنید.
واکسیناسیون علیه آبلهمرغان برای افرادی که در مراقبت از کودکان، مراقبت از سالمندان یا مراقبت های بهداشتی کار می کنند توصیه می شود زیرا احتمال بیشتری دارد که در معرض عفونت قرار بگیرند.
واکسن آبلهمرغان در دوران بارداری یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند توصیه نمی شود.
عوارض آبله مرغان
آبله مرغان عمدتاً به عنوان یک بیماری خفیف شناخته میشود، اما ممکن است در برخی از افراد به یک بیماری جدی تبدیل شده و با عوارض جلب توجه همراه باشد. احتمالاً برخی از افراد واکسینه نشده که به آبله مرغان مبتلا میشوند، علائم شدیدتری تجربه میکنند. مشخص است که بزرگسالان نسبت به کودکان بیشتر در معرض ابتلا به عوارض این بیماری هستند. همچنین زنان باردار، نوزادان کمتر از یک ماه و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، به نسبت بیشتر از دیگران به عوارض این بیماری ابتلا میشوند. از جمله عوارض شایع این بیماری ویروسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونتهای باکتریایی در پوست، بافتهای نرم، استخوانها، مفاصل یا جریان خون (سپسیس)
- کمآبی بدن
- پنومونی (عفونت ریه)
- التهاب مغز (آنسفالیت)
- سندرم شوک سمی
- سندرم ری (سندرم ریه) در کودکان و نوجوانانی که در زمان ابتلا به این بیماری آسپرین مصرف میکنند
- مرگ
در آخر…
آبله مرغان یک بیماری ویروسی است که ممکن است در برخی افراد به شدت بروز کند و علائم ناراحتکنندهای را ایجاد کند. از جمله راههای مدیریت و درمان این بیماری میتوان به استفاده از لوسیونهای حاوی کالامین، کمپرس بابونه برای تسکین خارش و استفاده از عسل بهعنوان یک گزینه طب سنتی برای کاهش التهاب بثورات پوستی اشاره کرد. همچنین، استفاده از داروهای ضدویروسی، تجویز استامینوفن برای کنترل تب و واکسیناسیون در برخی موارد اقدامات درمانی مؤثر است. هرچند در بعضی موارد نیاز به مشاوره پزشک و مراجعه به مراکز درمانی نیز مطرح میشود، اما استفاده از راهکارهای خانگی نیز میتواند در کاهش علائم و تسکین ناراحتیهای بیماری مؤثر باشد.
سوالات متداول
تفاوت بین آبله و آبله مرغان چیست؟
هر دو بیماری موجب ظاهر بثورات پوستی میشوند، اما ظاهر بثورات و ویروسی که ایجاد کننده آنهاست، با یکدیگر متفاوت است. در حالی که آبله به عنوان یک بیماری جدی تر شناخته میشود و امروزه به دلیل واکسیناسیون، از بین بردن شده است.
دوره درمان آبله مرغان چند روز است؟
دوره درمان بر اساس سن بیمار، میزان سلامتی، و شدت عفونت تنظیم میشود و معمولاً در کودکان این دوره معمولاً بین ۷ تا ۱۰ روز و در بزرگسالان بیشتر از این مدت طول میکشد، به گونهای که ممکن است تا بیش از دو هفته هم ادامه داشته باشد. اما به طور کلی، چهار روز اولیه از شروع علائم بیماری، بازه زمانی اصلی برای درمان آبلهمرغان به شمار میآید و بیماران معمولاً در این مدت بیشترین بهره را از درمانهای انجام شده میبرند.
آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد؟
آبله مرغان، از دو روز قبل از ظهور بثورات تا زمانی که تاولها کاملاً خشک شده و حالت پوستهپوستهای به خود گرفته، به شدت واگیردار است. این دوره معمولاً بین یک هفته تا ده روز طول میکشد و در برخی افراد حتی ممکن است تا دو هفته ادامه داشته باشد.
سریع ترین راه درمان آبله مرغان چیست؟
راههای موثر برای درمان آبله مرغان شامل استراحت، حمام آب گرم با جو بلغور دو سر خیسخورده، استفاده از کرم کالامین و مصرف قرص ضدویروس آسیکلوویر هستند.