پانسمان زخم
زخم یعنی ناتوانی بافت زنده در حفظ عملکرد ساختاری و عملکردی خود با تخریب یکپارچگی پوست به دلایل مختلف.از زمان های گذشته تا به امروز از مواد موجود در طبیعت برای پانسمان زخم و برای کاهش ترشحات و درد زخم استفاده می شود.
پانسمان زخم فعالیتی است که نیاز به رعایت اصول بهداشتی و استریل و پرستاران و کارشناسان زخم مجرب و حرفه ای دارد و به دلیل اینکه در صورت عدم رعایت اصول استریل و تخصصی پانسمان ، زخم عفونت کرده و باعث ایجاد مشکلات بزرگتر بهداشتی و درمانی می شود به ویژه زخم هایی مانند زخم فشاری(زخم بستر) یا زخم های دیابتی که از شایع ترین و خطرناک ترین زخم ها هستند و رعایت اصول استریل و متخصص و حرفه ای بودن در تعویض پانسمان آن ها از مهم ترین و با اهمیت ترین موارد در آن ها است.
امروزه استفاده از روش های قدیمی پانسمان مانند ضماد گذاشتن روی زخم و بستن ان با یک پارچه منسوخ شده و از روش های جدید درمان زخم استفاده میشود.
درمان زخم نوین درمانی تخصصی هستند که در درمان زخم بستر یا همان زخم فشاری کاربرد دارند که از مهم ترین دلایل استفاده آن ها میتوان به کاهش درد،استریل بودن،کاهش ترشحات زخم،تعوبض راحت،نچسبیدن به زخم و تنوع در پانسمان ها و کاهش ریسک عفونت و..اشاره کرد
برای انتخاب صحیح نوع پانسمان باید به موارد زیر توجه کرد:
- محل زخم و بررسی اینکه پانسمان احتیاج به فیکس کردن دارد یا خیر ،ایا با فعالیت بیمار پانسمان جابه جا میشود ویا باید از پانسمان های چسبنده استفاده نمود،…
- اندازه زخم:پانسمان اصولی و صحیح ،پانسمانی است که کل سطح زخم را بپوشاند.
- وجود ترشح یا اگزودا از زخم:در صورت وجود ترشح در زخم باید از پانسمان هایی استفاده نمود که ترشحات را جذب کنند و به دلیل آلوده شدن تجهیزات با ترشحات زخم،احتیاج به تعویض مکرر پانسمان وجود دارد.ویژگی های پانسمان ایده ال و اصولی:عدم ایجاد بوی بد،مقرون به صرفه بودن،عدم کندن بافت اسکار هنگام برداشتن پانسمان،کاهش درد،سازگاربودن با بافت بدن،ایجاد مانع در برابر میکروب ها،عدم اسیب به بافت های اطراف زخم،ایجاد عایق حرارتی،فراهم نمودن رطوبت ایده ال برای محل زخم
از انواع این پانسمان ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پانسمان جاذب:پانسمان های آلژینات کلسیم، جذب کننده مایعات، زیست تجزیه پذیر و فیبر های بافته نشده ای هستندکه هدف از به کارگیری آن از بین بردن ترشحات است و باید به صورت روزانه تعویض شود. زمانی که این پانسمان ها مرطوب هستند، به راحتی و بدون ایجاد درد از سطح زخم جدا می شوند.موقع استفاده از این پانسمان احتیاج به قرار دادن یک پانسمان ثانویه برای نگه داشتن پانسمان اولیه بر روی زخم به دلیل جلوگیری از نشت مایعات و جلوگیری از ورود عوامل آلوده کننده خارجی به زخم است.
- کامفیل: که از علت های استفاده آن میتوان قابلیت مشاهده زخم به دلیل توری بودن آن ،را نام برد و باعث می شود متوجه زمان تعویض آن گردید.
- هیدروژل : از پلیمرهای حاوی 90 تا 95 درصد آب تشکیل شده است. از محاسن انتخاب این پانسمان حفظ رطوبت زخم و کمک به تسکین درد و آرامش بخش بودن آن است. به سطح زخم نمی چسبد و با کاهش دمای زخم یک اثر خنک کنندگی ایجاد می کند.
- فوم: پانسمان های پلیمری و سیلیکونی هستند که باعث جذب ترشحات زخم وحفظ رطوبت زخم شده و برای پر کردن زخم از آن استفاده می شود.در زخم های خشک،یک رطوبت حداقلی برای ترمیم زخم نیاز است. برای زخم هایی با بافت مرده و زخم هایی با ترشح متوسط مناسب هستند و. برای زخم های خشک و پوسته پوسته مناسب نیست.
- هیدروفایبر :ازکربوکسی متیل سلولز سدیم تشکیل شده است. پانسمان های نرم و انعطاف پذیر و استریل هستند که باعث حفظ رطوبت زخم میشوند و توانایی جذب بالایی دارند.
- هیدروکلوئید که پانسمان های چندلایه هستند که دلیل استفاده از آن ها حفظ رطوبت زخم و جلوگیری از ایجاد زخم هنگام جداکردن پانسمان و راحتی بیمار است.
- پانسمان های فیلم: پلی اورتان های خود چسبنده ای هستند که میتوانند باعث عبور بخارات و گاز ها را شوند، پس میتوانند گاز های تولید شده در بستر زخم را از خود عبور دهند. به دلیل شفاف بودن و امکان مشاهده زخم به این نام معروف هستند و از محاسن آن ها میتوان به ضد آب بودن ان ها و انعطاف پذیری و امکان مشاهده زخم برای پزشک و کارشناس زخم اشاره کرد.
به دلیل تعداد بالای پانسمان ها و ویژگی منحصربه فرد ،اصولی بودن درمان زخم و بالا بودن ریسک عفونت در صورت عدم پانسمان اصولی،باید از کارشناسان زخم مجرب جهت درمان زخم بستردر منزل استفاده کرد.علاوه بر زخم بستر(زخم فشاری) بیمارانی که زخم پای دیابتی دارند نیز باید به درمان صحیح و اصولی بودن آن و درمان زخم دیابتی خود توجه کنند تا زخمشان وسعت پیدا نکند و خطر قطع اندام(امپوتاسیون)که جدی ترین عوارض زخم پای دیابتی است،وجود نداشته باشد.ریسک این خطر در افرادی که درمان زخم پای دیابتی خود را به درستی انجام نداده و یا عفونت زخم وجود داشته باشد و یا پانسمان غیر اصولی و عدم انتخاب صحیح پانسمان که خود منجر به عفونت میشود،به بالاترین میزان میرسد.
زخم پای دیابتی:
زخمپای دیابتی زخم هایی هستند که در 5% افراد دیابتی به دلیل اختلال در گردش خون و دیابت ایجاد می شود و در برخی از آن ها به دلیل عدم اطلاعات کافی از این زخم ، ایجاد می شود. زخم پای دیابتی مانند هر زخم دیگر می تواند با یک خراش،بریدگی سطحی،تاول و اسیب جزیی ایجاد شود.از علائم زخم پای دیابتی می توان به
- ترشح پا که ممکن است باعث لک شدن جوراب یا نفوذ به کفش شود.
- تورم، قرمزی و بوی غیرعادی از یک یا هر دو پا
- بافت سیاه در اطراف زخم شده
البته همیشه علائم زخم پای دیابتی آشکار نیستند و. تا عفونت کردن زخم، علائمی از زخم پای دیابتی مشاهده نمی شود.
درجات زخم پای دیابتی
درجه ۰: بدون جراحت باز/بهبودیافته
درجه ۱: زخم سطحی (بدون نفوذ به لایههای عمیقتر)
درجه۲: زخم عمیق (نفوذ تا تاندون، استخوان یا مفصل)
درجه۳: زخم عمیق با بافت عفونی
درجه۴: قانقاریای جزئی
درجه ۵: قانقاریای کامل زخم پای دیابتی
از عوامل خطری که باعث افزایش ریسک ایجاد زخم پای دیابتی می توان مصرف الکل ، چاقی ، بیماری قلبی و کلیوی ، بهداشت فردی ضعیف ، مصرف دخانیات ،کفش با اندازه نامناسب و کیفیت پایین را نام برد. برخی از افرادی که زخم دیابتی دارند به دلیل عفونت یا سایر مشکلات مرتبط با زخم مانند عدم توانایی در پانسمان صحیح و استریل زخم ، پیشرفت زخم به لایه های عمیق پا در بیمارستان بستری می شوند و برای کاهش خطر و آسوده بودن در منزل می توان از خدمات مراقبت های ویژه در منزل استفاده کرد و از پرستاران مجرب و پزشکان حرفه ای برای درمان زخم استفاده نمود.
زخم بستر یا زخم فشاری:
زخم بستر یا زخم فشاری (Bedsore) زخم های هستند به دلیل تحت فشار بودن ناحیه ای از بدن یا خراشیدگی و سایش طولانی مدت ایجاد می شوند و افرادی که طولانی مدت بستری هستند (مانند افراد در حالت کما و بستری در ICU) و یا افراد فلج و ناتوان که قدرت تحرک ندارند در معرض خطر این زخم قرار دارند . در برخی بیمارستان ها نیز به دلیل عدم رعایت اصول مراقبتی و پزشکی و پرستاری صحیح امکان ایجاد زخم فشاری وجود دارد. برای کاهش خطر و حتی به صفر رساندن آن می توان برای درمان زخم از خدمات مراقبت های ویژه در منزل استفاده کرد.
پانسمان زخم در منزل تهران
- پانسمانزخم در منزل قیطریه
- پانسمان زخم در زعفرانیه
- پانسماندر کامرانیه
- پانسمان زخم در خانه
- پانسمانزخم در فرمانیه
- پانسمان در الهیه
- پانسمان زخم در جردن
- پانسمانزخم در پاسداران
- پانسمان زخم دیابتی در منزل تهران
درجات زخم بستر(زخم فشاری)
مرحله اول زخم فشاری:با تغییر رنگ پوست به سمت آبی یا بنفش همراه است.
مرحلهدوم زخم فشاری:ایجاد اسیب سطحی روی پوست با از بین رفتن لایه نازکی از ان همراه است.
مرحله سوم زخم فشاری:پیشروی زخم تا لایه چربی پوست(البته استخوان ها و تاندون ها دیده نمی شود)
مرحله چهارم زخم فشاری:خطرناک ترین مرحله زخم که اسیب و زخم تا استخوان ها رسیده است و می تواند موجب عفونت استخوان و ماهیچه شود.
تیم آرین طب با پرستاران مجرب و حرفه ای و با رعایت کامل اصول بهداشتی و درمانی خدماتی مانند پرستاری ICU در منزل ، خدمات پزشکی و خدمات پرستاری در منزل را ارائه می کندو افرادی که احتیاج به این خدمات دارند در کوتاه ترین زمان و با کم ترین هزینه و با خیال آسوده می توانند از این خدمات استفاده کنند.
دنبال کردن آرین طب در رسانه ها:
رزرو نوبت پانسمان در منزل: