قرص متفورمین | موارد مصرف و عوارض

قرص متفورمین (Metformin) یکی از پر مصرف ترین دارو های موجود است که مهم ترین کابرد آن برای دیابت است و کاهنده قند خون است.

این قرص توسط پزشک عمومی و پزشک متخصص تجویز می شود.

نحوه عملکرد دارو و موارد مصرف

متفورمین (Metformin) به عنوان داروی انتخابی برای درمان بیماری دیابت تیپ ۲ استفاده می شود این دارو از دسته بی گوانید ها می باشد این دارو موجب کاهش قند خون ناشتا می شود همچنین قند خون را پس از مصرف غذا کاهش می دهد و مزیتی که دارد این است که موجب کاهش ناگهانی قند خون نمی شود اگر قند خون بالا باشد و روی قند خون نرمال اثری ندارد.

به طور مثال اگر قرص متفورمین فرد سالم تجویز شود غلظت گلوکز ناشتا پایین نمی آید ولی غلظت گلوکز بعد از غذا پایین می آید. کاربرد بالینی این دارو برای کنترل قند خون در افراد دیابتی چاق که دیابت آنها ناشی از غیر موثر بودن عمل انسولین می باشد است. متفورمین موجب کاهش ضایعات ناشی از دیابت می شود. دارو بر روی کاهش ترشح انسولین تاثیر نمی گذارد ولی بر اثر بخشی تاثیر دارد این دارو به کاهش وزن کمک می کند.

متفورمین(Metformin) یکی از پر کاربرد ترین داروهای است که متخصص داخلی تجویز می شود.

Famotidine

عوارض جانبی و مسمومیت

عوارض گوارشی مانند تهوع استفراغ و اسهال در ۲۰ درصد بیماران بروز می کند و در مواردی اسهال شدید در ۳ تا ۵ درصد از بیماران اتفاق می افتد که در این مورد باید مصرف دارو قطع شود بیماران تحت درمان با داروهای ضد دیابت خوراکی تذکر داده می شود که رعایت رژیم غذایی و کاهش وزن در مصرف این دارو مهم است و باید رعایت شود.

به مصرف کنندگان داروهای ضد دیابت خوراکی توصیه می شود که در زمان استرس و عفونت و ضربه و جراحی باید از انسولین استفاده نمایند و هیچ دارویی را بدون نسخه پزشک نباید مصرف کنید زیرا موجب افزایش یا کاهش اثر دارو هاب ضد دیابت می شود می شود.

مصرف این داروها در زمان حاملگی توصیه نمی شود و این دارو موجب تغییر در سیکل قاعدگی میشود ممکن است احتمال بارداری را افزایش دهد.

در این زمان فقط از انسولین برای کنترل دیابت استفاده می شود همچنین این بیماران باید از مصرف الکل خودداری نماید در صورت ظاهر شدن علائم مانند افزایش فشار خون بدون علت درد معده خستگی خیلی زیاد و خواب آلودگی غیرمعمول دارو باید قطع شود وعده های غذایی نباید به تاخیر بیفتد یا از دست برود. در طی دوران مصرف این دارو از آزمایشات دوره ای نیز باید انجام شود.

در صورت علائمی مانند پر نوشی و پر خوری و پر ادراری دارید

اشکال دارویی و نحوه ی مصرف متفورمین

اشکال دارویی که به صورت قرص و قرص پیوسته رهش است و قرص آن به صورت 500 میلی گرم و 1000 میلی گرم است. در صورتی که پزشک برای شما قرص آهسته رهش را تجویز نموده از نصف و یا خرد کردن آن خودداری کنید.

سعی کنید تا رو به طور منظم و در ساعت دقیق از شبانه روز بخوریم. در صورتی که قرص آهسته رهش متفورمین باشد خرد کردن دارو خودرو خودداری کنید در صورت فراموشی مصرف یک نوبت از دارو پس از به یاد آوردن آن را مصرف کنیم مگر اینکه یادآوری به نوبت مصرف بعدی نزدیک باشد.

علائم افت قند خون تهوع استفراغ و اسهال خصوصا در ابتدا شروع درمان با این دارو ممکن است رخ دهد جهت جلوگیری از آن دارو را همراه را بلافاصله بعد از غذا مصرف کنید بعد از چند روز مصرف دارو بدن به این بدن به دارو به دارو ها عادت می کند این عوارض برطرف شود اگر این موارد برطرف شد با پزشک خود اطلاع کنید.

از جمله نامی های تجاری آن گلوکوفاژ و متفورتکس می باشد.

 

برای استفاده از خدمات ما نظیر پزشک عمومی و پزشک متخصص و پرستار در منزل به سایت آرین طب مراجعه کنید.

 

منابع سایت دارو شناسی(https://www.drugs.com/metformin.html) و کتاب فارماکولوژی برای پرستاران