جوش زیر پوستی ( Subdermal Acne ) از هر مدل و نوعی که باشد یک معضل بزرگ و آزار دهنده است ؛ ولی به مراتب جوش های زیر پوستی بدتر و آزار دهنده تر هستند . چون اکثر آن ها همراه با درد هستند و با هیچ روشی نمی توانید از شر آن ها راحت شوید و اگر آن ها را فشار دهیم یا دست کاری کنیم درد آن ها بیشتر و همراه با قرمزی و التهاب می شود ؛ از بین بردن جوش صورت در یک روز غیر ممکن است و باید با صبر و حوصله درمان را شروع کنید .
جوش زیر پوستی چیست؟
جوش زیر پوستی معمولا در سطح زیرین پوست ایجاد می شود . بر خلاف اکثر جوش ها که سر سفید یا سیاه دارند این جوش زیاد مشخص نیست ولی برآمدهگی های آن روی صورت مشخص است . بعضی از این جوش ها ممکن است که بعد از مدتی به جوش ساده و سر سفید تبدیل شود ولی برخی از آن ها هم ممکن است بدون مورد و مشکل خاصی به صورت خودکار از بین بروند.
برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.
رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائهدهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل
خدمات مرتبط
انواع جوش زیر پوستی چیست؟
جوشهای زیر پوستی انواع مختلفی دارند که در اینجا به برخی از شایعترین آنها اشاره میکنیم:
- جوشهای سرسفید: جوشهای سر سفید نوعی جوش خفیف هستند که با برجستگیهای کوچک سفید یا سرسفید روی سطح پوست مشخص میشوند. این جوشها زمانی ایجاد میشوند که فولیکولهای مو با چربی و سلولهای مرده پوست مسدود میشوند.
- جوشهای سرسیاه: جوشهای سرسیاه نوع دیگری از جوشهای خفیف هستند که با برجستگیهای کوچک تیره یا سیاه روی سطح پوست مشخص میشوند. این جوشها زمانی ایجاد میشوند که فولیکولهای مو با چربی و سلولهای مرده پوست مسدود میشوند و سپس در معرض هوا قرار میگیرند و اکسید میشوند.
- پاپولها: پاپولها برجستگیهای کوچک، قرمز و جامدی هستند که در اثر التهاب فولیکول مو ایجاد میشوند. آنها بزرگتر از جوشهای سرسفید و سرسیاه هستند و ممکن است دردناک باشند.
- پوسچولها: پوسچولها برجستگیهای کوچک، سفید یا زرد رنگی هستند که پر از چرک هستند. آنها در اثر عفونت فولیکول مو ایجاد میشوند.
- ندولها: ندولها برجستگیهای بزرگ، سفت و دردناکی هستند که در زیر سطح پوست ایجاد میشوند. آنها در اثر التهاب شدید فولیکول مو و بافت اطراف آن ایجاد میشوند.
- کیستها: کیستها بزرگترین نوع جوش هستند و کیسههای پر از چرک هستند. آنها در اثر التهاب شدید فولیکول مو و بافت اطراف آن ایجاد میشوند و میتوانند جای زخم دائمی برجای بگذارند.
جوشهای زیر پوستی میتوانند در هر نقطه از بدن ایجاد شوند، اما بیشتر در صورت، پشت، قفسه سینه و شانهها دیده میشوند.
جوش زیر پوستی چگونه ایجاد می شود؟
جوش زیر پوستی اگر چه با سایر جوش ها تفاوت دارد ، اما ماهیت همه آن ها یکسان است .
این مدل جوش ها مثل انواع دیگر وقتی ایجاد می شوند که منافذ پوستی شما به هر دلیلی بسته می شود .
چند مورد از رایج ترین مواردی که می تواند منافذ پوستی را مسدود کند عبارت است از :
- جمع شدن سلول های مرده پوستی
- رشد مو
- جمع شدن چربی پوست
- افزایش باکتری
پوست ما دارای تعداد زیادی غدد سباسه است که ماموریت آن حفظ رطوبت پوست و تولید چربی طبیعی است ؛ فعالیت متوسط این غدد برای حفظ سلامتی و زیبایی پوست ما ضروری است اما افزایش فعالیت آن می تواند مشکلات زیادی از جمله جوش زیر پوستی ایجاد کند .
با افزایش فعالیت این غدد ، سبوم ها در منافذ پوستی جمع می شوند و پس از مدتی این سبوم ها با سلول های مرده پوست ترکیب و باعث ایجاد پلاگ فولیکولی می شود . تجمع این پلاگ ها می تواند انواع جوش های پوستی را به وجود بیاورد .
جوش زیر پوستی می تواند علائم های خاصی داشته باشد .
علائم جوش زیر پوستی چیست؟
علائم جوش زیر پوستی بسته به نوع جوش و شدت آن متفاوت است. برخی از شایعترین علائم عبارتند از:
- برجستگیها: جوشهای زیر پوستی به صورت برجستگیهای کوچک یا بزرگ روی پوست ظاهر میشوند. این برجستگیها میتوانند سفت، نرم، قرمز، سفید، زرد یا سیاه باشند.
- قرمزی: التهاب ناشی از جوش میتواند باعث قرمزی و تورم در ناحیه شود.
- درد: برخی از جوشهای زیر پوستی، به خصوص ندولها و کیستها، میتوانند دردناک باشند.
- چرک: پوسچولها و کیستها پر از چرک هستند که ممکن است از آنها خارج شود.
- جای زخم: برخی از جوشهای زیر پوستی، به خصوص ندولها و کیستها، میتوانند جای زخم دائمی برجای بگذارند.
در اینجا برخی از علائم خاص هر نوع جوش زیر پوستی آورده شده است:
جوشهای سرسفید:
- برجستگیهای کوچک سفید یا سرسفید روی سطح پوست
- بدون درد
جوشهای سرسیاه:
- برجستگیهای کوچک تیره یا سیاه روی سطح پوست
- بدون درد
پاپولها:
- برجستگیهای کوچک، قرمز و جامد
- ممکن است کمی دردناک باشند
پوسچولها:
- برجستگیهای کوچک، سفید یا زرد رنگی که پر از چرک هستند.
- ممکن است دردناک باشند
ندولها:
- برجستگیهای بزرگ، سفت و دردناکی که در زیر سطح پوست ایجاد میشوند.
- بسیار دردناک
کیستها:
- بزرگترین نوع جوش، کیسههای پر از چرک
- بسیار دردناک
علائم دیگری که ممکن است با جوشهای زیر پوستی همراه باشد:
- چرب شدن پوست: غدد چربی در پوست چربی تولید میکنند که به مرطوب نگه داشتن پوست کمک میکند. با این حال، اگر غدد چربی بیش از حد فعال باشند، میتوانند چربی اضافی تولید کنند که منجر به انسداد منافذ و ایجاد جوش شود.
- بزرگ شدن منافذ: منافذ پوست openings are tiny holes in the skin that allow oil and sweat to escape. When pores are clogged, they can appear larger.
- خشکی پوست: در حالی که پوست چرب شایعترین نوع پوستی است که مستعد جوش است، پوست خشک نیز میتواند مستعد جوش باشد. خشکی پوست میتواند باعث شود که پوست سلولهای مرده پوست را سریعتر جمع کند و منافذ را مسدود کند.
اگر هر یک از این علائم را تجربه میکنید، مهم است که برای تشخیص و درمان به پزشک متخصص داخلی در منزل مراجعه کنید.
دلایل جوش زیر پوستی چیست؟
دلایلی مثل ژنتیک ، هورمون ها ، آلودگی هوا ، عوامل محیطی ، شرایط سنی و سلامتی هر فرد می تواند باعث تحریک و تولد جوش های زیر پوستی شود .
مهم ترین مواردی که می تواند باعث تولید جوش های زیر پوستی شود در زیر بیان شده است:
هورمون ها
یکی از دلایل اصلی ایجاد جوش های زیر پوستی ، نوسانات هورمونی است . دسته ای از هورمون های جنسی که آندروژن نام دارد که تولید و ترشح آن ها در سن بلوغ افزایش می یابد ؛ این حرکت با بزرگ شدن غدد چربی و افزایش فعالیت آن همراه است . پس در نتیجه ، احتمال جمع شدن سبوم های اضافی و ایجاد شدن پلاگ های فولیکولی را افزایش می دهد .
سابقه خانوادگی
سابقه خانوادگی یا ژنتیک ، یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد جوش های زیر پوستی است . اگر والدین شما در نواحی مختلف بدن خود دارای جوش های زیر پوستی هستند ، احتمال بروز این عارضه در شما بیش از دیگران است .
مصرف کردن بعضی از دارو ها
عوارض جانبی مصرف بعضی از دارو ها می تواند باعث بروز انواع جوش های زیر پوستی شود . نام برخی از این دارو ها که دارای این عوارض هستند در زیر گفته شده است :
- تستوسترون
- لیتیوم
- کورتیکواستروئید ها
مصرف این دارو ها می تواند عوارضی مانند جوش های زیر پوستی را به همراه داشته باشد .
استرس و اضطراب
در دنیای امروزی زندگی بدون استرس وجود ندارد که یکی از معضلات اصلی زندگی در دنیای مدرن است . استرس می تواند بر روی تمام سطوح سلامت جسمی و روانی شما تاثیر مستقیم و یا غیر مستقیم داشته باشد .
استرس در چرخه هورمون های بدن تغییر ایجاد می کند و باعث افزایش ترشح هورمونی به نام کورتیزول می شود .
این مکانیسم ، با شدید تر شدن غدد سباسی پوست و افزایش ترشح سبوم همراه است . نتیجه تمام این چرخه تحریک پوست و ایجاد شدن جوش های زیر پوستی است .
البته با تحقیقاتی که متخصصان در این زمینه انجام داده اند عوامل زیر نیز موجب ایجاد جوش های زیر پوستی است :
- استفاده از لوازم آرایشی و مراقبت پوستی تحریک کننده و کومدوژنیک
- ایجاد فشار روی پوست جهت پوشیدن لباس های تنگ
- مواجه شدن پوست با آلودگی هوا در طولانی مدت
- فشار دادن یا تحریک جوش ها
- استفاده از لایه برداری خشن پوستی
این موارد نیز می تواند باعث بروز و ایجاد شدن جوش های زیر پوستی شود . ما می توانیم با رعایت کردن این موارد از پوست خود در برابر جوش های زیر پوستی محافظت و مراقبت کنیم.
شما می توانید در خانه جوش های خود را درمان کنید.
درمان جوش زیر پوستی
درمان جوش زیر پوستی در تهران به نوع و شدت آنها بستگی دارد. در اینجا به برخی از روشهای درمانی رایج اشاره میکنیم:
داروهای بدون نسخه:
- بنزوئیل پراکسید: این دارو باکتریهایی را که باعث ایجاد جوش میشوند از بین میبرد و به خشک شدن پوست کمک میکند.
- اسید سالیسیلیک: این دارو با لایه برداری از سلولهای مرده پوست به باز شدن منافذ و جلوگیری از انسداد آنها کمک میکند.
- رتینوئیدها: این داروها، مانند رتینول و آداپالن، به سلولهای پوست کمک میکنند تا سریعتر لایهبرداری شوند و منافذ را باز نگه دارند. همچنین میتوانند التهاب را کاهش دهند.
داروهای تجویزی:
- آنتیبیوتیکها: آنتیبیوتیکهای موضعی یا خوراکی میتوانند برای درمان جوشهای ناشی از باکتریها استفاده شوند.
- ایزوترتینوئین: این دارو، که به عنوان Accutane نیز شناخته میشود، یک داروی خوراکی قوی است که برای درمان جوشهای شدید که به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهند استفاده میشود.
- هورمون درمانی: داروهای ضد بارداری خوراکی میتوانند به تنظیم هورمونها در زنان و کاهش تولید چربی کمک کنند که میتواند به نوبه خود به کاهش جوش کمک کند.
- کورتیکواستروئیدها: از تزریق کورتیکواستروئید میتوان برای کاهش التهاب ندولها و کیستهای بزرگ استفاده کرد.
درمانهای موضعی:
- لیزر: لیزر درمانی میتواند به از بین بردن باکتریها و کاهش التهاب کمک کند.
- نور درمانی: نور درمانی از نور آبی یا قرمز برای از بین بردن باکتریها و کاهش التهاب استفاده میکند.
- استخراج: در برخی موارد، پزشک ممکن است جوشهای سرسیاه، پاپولها یا پوسچولها را به صورت دستی تخلیه کند.
مهم است که با پزشک متخصص پوست در منزل در مورد بهترین روش درمانی برای نوع جوش خود صحبت کنید. آنها میتوانند به شما در ایجاد یک برنامه درمانی personalized کمک کنند که به شما در خلاص شدن از جوشها و داشتن پوستی سالم کمک میکند.
درمان جوش زیر پوستی در منزل
درمان جوش زیر پوستی در خانه به صبر و شکیبایی زیادی نیازمند است ؛ از بین بردن جوش در یک شب غیر ممکن است و به جای فکر کردن به آن مراحل درمانی را پیش بگیرید تا هر چه سریع تر درمان شوید .
از فشار دادن یا ترکاندن جوش ها پرهیز کنید
تقریبا همه ما می دانیم که ترکاندن و فشار دادن جوش های صورت درست نیست ، اما ممکن است وسوسه شویم و جوش ها را بترکانیم . اگر پوستی صاف و یک دست می خواهید هیچ یک از جوش ها را فشار ندهید چون موجب خراب شدن پوست می شود . رعایت کردن این موضوع در مورد جوش های زیر پوستی مهم تر است ، برای اینکه جوش های زیر پوستی همانطور که از اسم آن ها مشخص است در زیر پوست قرار دارند و ترکاندن آن ها سخت و یا حتی غیر ممکن است به خاطر این مورد فقط آسیب به پوست شما وارد می شود و زیبایی صورت شما را از بین می برد .
ممکن است این کار اگر با جوش صورت انجام شود التهاب صورت را بیشتر کند و به دنبال آن روی صورت شما قرمزی و یا حتی جای جوش باقی بماند .
از کمپرس آب گرم استفاده کنید
کمپرس آب گرم از چند طریق می تواند به درمان خانگی جوش زیر پوستی کمک کند . می تواند درد را در محل ایجاد جوش زیر پوستی کاهش دهد و به ویژه در زمانی که جوش های سر سفید در حال شکل گیری هستند نیز کمک می کند . کمپرس آب گرم را باید 3 الی 4 بار در روز به مدت زمان 10 الی 15 دقیقه روی پوست خود قرار دهید .
با این کار چرک جوش را از پوست خود خارج می کنید و ترمیم آن شروع می شود ، البته این نکته را نیز در نظر بگیرید که اگر کمپرس خیلی داغ باشد می تواند باعث سوختن پوست شما شود .
از چسب جوش استفاده کنید
برچسب جوش شبیه بانداژ است و برای دمان جوش باید آن را به صورت مستقیم روی جوش قرار دهید . این برچسب سبوم ، باکتری و آلودگی را از بین می برد . اکثر این برچسب ها حاوی سالیسیلیک اسید هستند که به از بین بردن جوش زیر پوستی کمک می کند .
این برچسب ها را می توانید از داروخانه تهیه کنید و تا زمان درمان کامل از آن ها استفاده کنید ، البته باید هر 24 ساعت یک بار آن ها را تعویض کنید .
از روغن درخت چای استفاده کنید
روغن درخت چای یک جایگزین عالی برای بیشتر آنتی بیوتیک های پر عارضه و دارو های شیمیایی است . این روغن را می توانید از مکان هایی که محصولات گیاهی می فروشند تهیه کنید . برای اثر بخشی بهتر باید از روغنی استفاده کنید که حداقل دارای 5 درصد روغن درخت چای باشد . تا زمانی که جوش های زیر پوستی شما به طور کامل درمان نشده است شما باید روزی 2 بار از این روغن استفاده کنید .
توجه کنید روغن خالص درخت چای را نباید مصرف کنید و باید قبل از مصرف آن را رقیق کنید ؛ یعنی اینکه روغن درخت چای را با روغن نارگیل مخلوط کنید و بعد از رقیق کردن می توانید آن را روی صورت خود بمالید و یک شب تا صبح صبر کنید و آن را بشویید سپس این کار را تا زمانی که درمان جوش کامل نشده است ، ادامه دهید .
برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.
رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائهدهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل
پیشگیری از جوش زیر پوستی
اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به آنها انجام دهید:
مراقبت از پوست:
- صورت خود را به طور مرتب بشویید: صورت خود را دو بار در روز با یک شوینده ملایم بشویید. این کار به از بین بردن چربی، سلولهای مرده پوست و باکتریهایی که میتوانند منجر به ایجاد جوش شوند، کمک میکند.
- از مرطوب کننده مناسب استفاده کنید: حتی اگر پوست چرب دارید، باز هم باید از مرطوب کننده استفاده کنید. از یک مرطوب کننده بدون چربی و غیر جوش زا استفاده کنید که منافذ را مسدود نکند.
- از کرم ضد آفتاب استفاده کنید: قرار گرفتن در معرض آفتاب میتواند جوشها را بدتر کند. از یک کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید و هر دو ساعت یکبار آن را دوباره استفاده کنید، به خصوص اگر در بیرون از منزل هستید.
- از محصولات آرایشی غیر جوش زا استفاده کنید: هنگام انتخاب محصولات آرایشی، به دنبال برچسب غیر جوش زا یا بدون روغن باشید. این محصولات کمتر احتمال دارد که منافذ را مسدود کنند و باعث ایجاد جوش شوند.
- از لایه برداری منظم پوست خودداری کنید: لایه برداری بیش از حد پوست میتواند آن را تحریک کند و منجر به ایجاد جوش شود. به جای لایه برداری روزانه، یک یا دو بار در هفته از یک اسکراب ملایم صورت استفاده کنید.
- از دست زدن به جوشها خودداری کنید: دست زدن به جوشها میتواند باعث التهاب و عفونت شود. اگر نیاز به دست زدن به صورت خود دارید، ابتدا دستان خود را کاملاً بشویید.
سبک زندگی:
- استرس خود را کنترل کنید: استرس میتواند باعث تشدید جوش در برخی افراد شود. راههایی برای مدیریت استرس خود مانند ورزش، یوگا یا مدیتیشن پیدا کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید: از مصرف غذاهای پرچرب و پر قند خودداری کنید و به جای آن، از میوهها، سبزیجات و غلات کامل بیشتر استفاده کنید. برخی مطالعات نشان دادهاند که رژیم غذایی سرشار از چربی و قند میتواند خطر ابتلا به آکنه را افزایش دهد.
- به اندازه کافی بخوابید: کمبود خواب میتواند باعث استرس و التهاب شود که میتواند منجر به ایجاد جوش شود. سعی کنید هر شب 7 تا 8 ساعت بخوابید.
- موهای خود را به طور مرتب بشویید: اگر موهای چرب دارید، ممکن است چربی مو به صورت شما منتقل شود و منجر به ایجاد جوش شود. موهای خود را به طور مرتب با شامپو مناسب بشویید.
- از کلاه و هدبند خودداری کنید: کلاه و هدبند میتوانند گرما و رطوبت را در پوست شما به دام بیندازند که میتواند منجر به ایجاد جوش شود. اگر مجبور به استفاده از کلاه یا هدبند هستید، از جنسهای قابل تنفس مانند پنبه استفاده کنید و آنها را به طور مرتب بشویید.
نکات دیگر:
- ملافهها و روبالشیهای خود را به طور مرتب بشویید: روغن، سلولهای مرده پوست و باکتریها میتوانند روی ملافهها و روبالشیهای شما جمع شوند و منجر به ایجاد جوش شوند. ملافهها و روبالشیهای خود را حداقل یک بار در هفته با آب گرم بشویید.
- گوشی خود را تمیز نگه دارید: گوشی شما میتواند محل تجمع باکتریها باشد که میتوانند به پوست شما منتقل شوند و منجر به ایجاد جوش شوند. گوشی خود را به طور مرتب با یک پارچه ضدعفونی کننده تمیز کنید.
- از سیگار کشیدن خودداری کنید: سیگار کشیدن میتواند پوست شما را تحریک کند و خطر ابتلا به آکنه را افزایش دهد.
عوارض جوش زیر پوستی
جوشهای زیر پوستی، در حالی که میتوانند آزاردهنده و خجالتآور باشند، معمولاً عوارض جدی برای سلامتی ندارند. با این حال، در برخی موارد، میتوانند منجر به عوارض زیر شوند:
- جای زخم: برخی از جوشهای زیر پوستی، به خصوص ندولها و کیستها، میتوانند جای زخم دائمی برجای بگذارند. جای زخمها میتوانند کوچک یا بزرگ، قهوهای یا قرمز و صاف یا برجسته باشند.
- هایپرپیگمنتاسیون: التهاب ناشی از جوشهای زیر پوستی میتواند منجر به هایپرپیگمنتاسیون، به خصوص در افراد با پوست تیرهتر شود. هایپرپیگمنتاسیون به لکههای تیره روی پوست اشاره دارد که میتواند ماهها یا حتی سالها طول بکشد تا از بین برود.
- هایپوپیگمنتاسیون: در موارد نادری، التهاب ناشی از جوشهای زیر پوستی میتواند منجر به هایپوپیگمنتاسیون شود، به خصوص در افراد با پوست روشنتر. هایپوپیگمنتاسیون به لکههای روشن روی پوست اشاره دارد که ممکن است دائمی باشند.
- عفونت: در موارد نادر، جوشهای زیر پوستی، به خصوص ندولها و کیستها، میتوانند عفونی شوند. این امر میتواند منجر به قرمزی، تورم، درد و چرک شود. در موارد شدید، عفونت میتواند به بافتهای عمیقتر گسترش یابد و منجر به عوارض جدیتری شود.
- مشکلات روحی: جوشهای زیر پوستی میتوانند عزت نفس و اعتماد به نفس فرد را تحت تاثیر قرار دهند. این امر میتواند منجر به اضطراب، افسردگی و حتی انزوای اجتماعی شود.
مهم است که برای درمان جوشهای زیر پوستی به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری کنید. درمان زودهنگام میتواند به کاهش خطر ایجاد جای زخم، هایپرپیگمنتاسیون، هایپوپیگمنتاسیون، عفونت و مشکلات روحی کمک کند.
در آخر…
جوش های زیر پوستی از آن دسته از جوش هایی هستند که درمان آن ها سخت و مشکل است . برای اینکه این جوش ها را به طور کامل درمان کنید و به پوست خود آسیبی وارد نکنید ، باید صبور باشید و درمان را به طور کامل انجام دهید .
اگر جوش های زیر پوستی شما با روش های خانگی درمان نشد و علائمی مثل التهاب ، قرمزی و درد را داشت شما باید به متخصص پوست مراجعه کنید . گاهی ممکن است که متخصص برای درمان سریع تر جوش های صورت از تزریق داخل کورتون ها استفاده کند . این دارو ورم و قرمزی را کاهش داده و به درمان سرعت بالایی می بخشد .
شما میتوانید در آرین طب خدمات پزشکی و پرستاری در منزل دریافت کنید.
برخی از خدمات ما شامل ویزیت پزشک متخصص در منزل، سونوگرافی در منزل، رادیولوژی در منزل، طب سوزنی در منزل، مشاوره روانشاسی و تغذیه در منزل است.
برای مشاهده همه سرویس های ما به صفحه خدمات مراجعه کنید.
رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
برای رزرو خدمات پزشکی یا پرستاری در منزل فرم زیر را پر کنید: