بلفاریت چشم

بلفاریت (التهاب پلک) | علت، علائم، تشخیص، پیشگیری و درمان در منزل

فهرست مطالب

بلفاریت چشم(Eye blepharitis) یا Blepharitis اصطلاحی پزشکی است که برای توصیف وضعیت پلک‌های آسیب‌دیده و متورم استفاده می‌شود. این اختلال یکی از شایع‌ترین مشکلات چشمی است و معمولاً به‌صورت مزمن ظاهر می‌شود. بااین‌حال، در بیشتر موارد، با دنبال‎ کردن توصیه‌های یک متخصص بیماری‌های سطح چشم، می‌توانید خودتان در خانه این بیماری را کنترل کنید و درمان کنید. در ادامه به شناخت بیشتر بلفاریت چشم و راه‌های کنترل و درمان آن می‌پردازیم.

 

بلفاریت چیست؟

بلفاریت (پلک آماس) یا التهاب پلک چشم یک نوع التهاب شایع در چشم است که به‌عنوان بیماری حاشیه پلک نیز شناخته می‌شود، زیرا فقط لبه‌های پلک را درگیر می‌کند. علل بلفاریت چشم متنوع هستند و به عوامل مختلفی بستگی دارند، از جمله عوامل می‌توان به عفونت با باکتری‌ها یا قارچ‌ها، پوسته‌های چربی اضافی در لبه پلک، عوامل آلرژی‌زا یا شرایط زمینه‌ای مانند روماتیسم بولوز اشاره کرد. این بیماری معمولاً هر دو چشم را درگیر می‌کند و اگرچه ممکن است دردناک باشد، اما در بیشتر موارد خطر نابینایی را تهدید نمی‌کند.

 

آرین طب

برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائه‌دهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل

 

خدمات مرتبط

چشم پزشک در منزل
چشم پزشک در منزل

 

علائم بلفاریت چشم

بلفاریت یا التهاب لبه پلک، می‌تواند علائم آزاردهنده‌ای داشته باشد که به کیفیت زندگی فرد آسیب بزند. در ادامه، علائم مختلف بلفاریت را با جزئیات بیشتری بررسی می‌کنیم:

علائم شایع بلفاریت:

  • قرمزی و تورم لبه پلک‌ها: این علائم به دلیل التهاب و تحریک لبه پلک ایجاد می‌شوند.
  • خارش و سوزش چشم: این احساس ناخوشایند، فرد را به مالیدن چشم‌ها ترغیب می‌کند که می‌تواند وضعیت را بدتر کند.
  • احساس وجود جسم خارجی: این احساس گویی چیزی در چشم گیر کرده است، بسیار آزاردهنده است و باعث می‌شود فرد مدام چشم خود را بمالد.
  • پوسته‌پوسته شدن لبه پلک‌ها: پوسته‌های ریز و سفید یا زرد رنگ، معمولاً در اطراف مژه‌ها و گوشه‌های چشم دیده می‌شوند.
  • چسبیدن مژه‌ها به هم در هنگام صبح: ترشحات و پوسته‌ها باعث چسبیدن مژه‌ها به هم شده و باز کردن چشم‌ها را دشوار می‌کند.
  • تاری دید: در برخی موارد، بلفاریت می‌تواند باعث تاری دید موقت شود.
  • حساسیت به نور: نور شدید می‌تواند باعث تحریک چشم‌ها و افزایش ناراحتی شود.
  • اشک ریزش: تولید اشک بیش از حد یا اشک ریزش مداوم، یکی دیگر از علائم بلفاریت است.

علائم کمتر شایع:

  • تغییر در رشد مژه‌ها: مژه‌ها ممکن است کوتاه‌تر شوند، ضخیم‌تر شوند یا به سمت داخل رشد کنند (تریکیازیس).
  • تشکیل کورک یا جوش روی پلک: در برخی موارد، عفونت باکتریایی می‌تواند باعث ایجاد کورک یا جوش روی پلک شود.
  • افتادگی پلک: در موارد شدید، بلفاریت می‌تواند باعث افتادگی پلک شود.

علت بلفاریت چشم

علت بلفاریت چشم

بلفاریت چشم یک بیماری شایع است که علت دقیق آن هنوز مشخص نیست. اما عوامل مختلفی می‌توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند. در ادامه، هر یک از دلایل بلفاریت چشم را بررسی می‌کنیم:

عوامل آلرژی‌زا:

عوامل آلرژی‌زا مانند محلول لنز، قطره‌های چشمی یا لوازم آرایش می‌توانند با تحریک پلک‌ها و ایجاد التهاب، بلفاریت را ایجاد کنند. وقتی پلک‌ها به عوامل آلرژی‌زا واکنش نشان دهند، التهاب و خارش به وجود می‌آید که باعث قرمزی، تورم و سوزش پلک‌ها می‌شود.

 

آکنه روزاسه (Rosacea):

آکنه روزاسه یک بیماری پوستی است که باعث التهاب پوست صورت از جمله پلک‌ها می‌شود. این التهاب می‌تواند به تحریک پلک‌ها و ایجاد بلفاریت منجر شود.

 

شوره سر (Dandruff یا Seborrheic dermatitis):

شوره سر می‌تواند با تحریک پلک‌ها شود و منجر به بلفاریت شود. پوسته‌های مرده شوره سر ممکن است به پلک‌ها چسبیده و التهاب و خارش را ایجاد کنند.

 

خشکی چشم:

خشکی چشم می‌تواند با تغییر مقاومت باکتریایی، عفونت را برانگیزاند و به بلفاریت منجر شود. افزایش خشکی چشم ممکن است باعث ایجاد التهاب در لبه‌های پلکی شود.

 

شپش یا کنه در مژه‌ها (Demodicosis):

شپش یا کنه در مژه‌ها می‌تواند باعث مسدود شدن فولیکول‌ها و غدد مژه شود و به بلفاریت منجر شود. این موارد ممکن است باعث تحریک پلک‌ها، التهاب و خارش شود.

 

اختلال در عملکرد غده میبومین (Meibomian Gland Dysfunction):

این غدد مسئول تولید چربی در پلک هستند. اگر منافذ این غده‌ها مسدود شود، می‌تواند باعث بلفاریت شود. این نوع رایج از التهاب معمولا قابل پیشگیری نیست و نیاز به مراقبت و مداوا دارد.

 

 

انواع بلفاریت چشم

انواع مختلف بلفاریت چشم شامل:

بلفاریت پیشین: بلفاریت اتویی زمانی اتفاق می‌افتد که بخش بیرونی و جلویی پلک، جایی که مژه‌ها رشد می‌کنند، قرمز و تورم پیدا می‌کند. این نوع بلفاریت معمولاً به دلیل عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی اتفاق می‌افتد.

بلفاریت پسین: بلفاریت پسین، یک نوع شایع از التهاب پلک چشم است که زمانی رخ می‌دهد که غدد چربی‌ساز در قسمت مرطوب و زیرین پلک، به‎طور نامنظم چربی ترشح می‌کنند. این نوع بلفاریت ممکن است به علت عدم تمیزی مناسب یا افزایش فعالیت غدد چربی رخ دهد.

 

انواع بلفاریت چشم به سه دسته کلی زیر تقسیم می‌شوند:

بلفاریت قدامی: 

بلفاریت قدامی روی قسمت‌های جلویی و خارجی پلک و مژه‌ها اثر می‌گذارد. این نوع بلفاریت معمولاً با علایمی مانند قرمزی، تورم و خارش در اطراف پلک‌ها همراه است.

 

بلفاریت خلفی: 

بلفاریت خلفی در لبه داخلی پلک‌ها که در تماس با مردمک چشم است، به وجود می‌آید. علایم این نوع بلفاریت شامل ترشحات چرب، تورم، قرمزی و خارش در این منطقه است.

 

بلفاریت مخلوط: 

در برخی از بیماران، همزمان هر دو نوع بلفاریت قدامی و خلفی رخ می‌دهد. در این حالت، علایم بلفاریت می‌تواند شدیدتر و پیچیده‌تر باشد و نیاز به درمان مناسب دارد.

 

بلفاریت چشم در کودکان

بلفاریت چشم در نوزادان و کودکان نشانه‌ای از التهاب در غدد چرب پلک است که باعث تورم پلک‌ها و پوسته‌پوسته شدن بیش از حد مژه‌ها می‌شود. حتی پس از درمان موفق، این وضعیت ممکن است به‌صورت مکرر برای کودکان تکرار شود و در سال‌های بعد نیز ادامه داشته باشد.

بخوانید  آب مروارید چیست؟ | نشانه ها، درمان و پیشگیری

در صورت ابتلا به بلفاریت پلک پایین چشم یا بالای آن، ممکن است عوارض زیر را تجربه کنید:

  • گل‌مژه
  • برآمدگی پلک
  • مشکلات مژه
  • چشم صورتی مزمن
  • مشکلات پوستی پلک
  • خراشیدگی یا زخم قرنیه
  • بیش از حد خشک شدن چشم
  • وجود لایه اشکی غیرطبیعی که ممکن است مانع مرطوب‌کردن چشم شود.

درمان پلک آماس در کودکان شامل استفاده از مواد ضدالتهاب، پاک‌سازی دقیق پلک‌ها و مراقبت از بهداشت چشم می‌شود. همچنین، ممکن است پزشک از آنتی‌بیوتیک‌ها یا کرم‌های خاص برای کاهش التهاب و درمان علایم استفاده کند. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به روش‌های درمانی دیگر مانند انجام جراحی یا تزریق دارو باشد.

نحوه تشخیص بلفاریت چشم

نحوه تشخیص بلفاریت چشم

بلفاریت چشم را می‌توان به دلایل مختلفی از جمله عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی، التهابات، عوامل آلرژیک یا حتی ناشی از خشکی چشم تشخیص داد. برای تشخیص پلک آماس، پزشک از روش‌های مختلفی استفاده می‌کند، شامل:

سابقه بیماری: پزشک متخصص پاتولوژی چشم، با پرسش‌های دقیق درباره علائم بیماری، تاریخچه پزشکی شما و وضعیت سلامت عمومی، به تشخیص دقیق‌تری می‌رسد.

معاینه پلک خارجی: معاینه پلک خارجی از طریق بررسی ظاهر، میزان قرمزی، ترشحات و تورم پلک‌ها، به تعیین نوع و شدت بلفاریت کمک می‌کند.

تخلیه ترشحات: نمونه‌ای از ترشحات پلک به آزمایشگاه ارسال می‌شود تا نوع باکتری یا ویروس مسئول بلفاریت را شناسایی کنند و میزان توسعه آن را بررسی کنند.

تست اشک: این تست می‌تواند نشان دهد که آیا خشکی چشم باعث بلفاریت شده است یا خیر.

معاینه مژه‌ها: با استفاده از میکروسکوپ، حضور یا عدم حضور کنه‌ها بررسی می‌شود.

بایوپسی پلک: در مواردی‌که شکی به‌وجود سلول‌های غیرطبیعی یا سرطان پوستی باشد، بایوپسی لازم است تا وجود یا عدم وجود بافت سرطانی یا ملتهب را تشخیص دهد.

در نهایت، تشخیص و درمان بلفاریت چشم نیازمند مشاوره و معاینه توسط یک پزشک متخصص چشم است.

 

درمان بلفاریت چشم

پلک آماس در واقع یک التهاب از پلک‌ها است که می‌تواند از عوامل مختلفی نظیر عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی، التهابات یا عوامل آلرژیک ناشی شود. درمان بلفاریت چشم به روش‌های متناسب با نوع و شدت بیماری بستگی دارد. پس از انجام بررسی‌های لازم توسط پزشک، معمولاً یکی از روش‌های زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد:

داروهای ضد التهاب و آنتی بیوتیک:

استفاده از قطره‌های چشمی آنتی‌بیوتیک می‌تواند به کاهش عفونت باکتریایی و کنترل التهاب کمک کند. همچنین، داروهای ضدالتهاب مانند استروئیدها ممکن است درصورت لزوم تجویز شوند تا التهاب را کاهش دهند.

 

مراقبت‌های زمینه‌ای:

درمان عوامل زمینه‌ای که باعث ایجاد بلفاریت می‌شوند نیز حیاتی است. برای مثال، درصورت وجود شوره سر، استفاده از شامپوهای ضدشوره می‌تواند مفید باشد. همچنین، مراقبت از خشکی چشم با استفاده از قطره‌های مرطوب‌کننده یا رطوبت‌دهنده می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند.

 

پیگیری منظم:

پیگیری منظم با پزشک متخصص چشم بسیار مهم است تا وضعیت بلفاریت کنترل شود و از پیشرفت بیماری جلوگیری شود.

در کل، تشخیص و درمان بلفاریت چشم در تهران نیازمند شناخت دقیق دلیل بلفاریت چشم و شدت بیماری توسط یک پزشک متخصص است.

درمان بلفاریت چشم در تهران

درمان بلفاریت چشم در منزل تهران

برای درمان بلفاریت چشم در خانه می‌توانید از روش‌های خانگی و خودمراقبتی کمک بگیرید که معمولاً نتایج مطلوبی را به همراه دارند. در زیر، درمان خانگی بلفاریت چشم آورده شده است:

تمیزی روزانه چشم‌ها: چشم‌ها را روزانه تمیز کنید. برای این کار می‌توانید از آب گرم و یک دستمال نرم استفاده کنید تا هر گونه خارش یا التهاب را کاهش دهید.

مانع از شوره سر شوید: شوره سر می‌تواند یکی از عوامل موجب تحریک پلک‌ها و ایجاد بلفاریت شود؛ بنابراین، مراقبت از شوره سر و استفاده از شامپوهای ضدشوره می‌تواند به درمان بلفاریت کمک کند.

ماساژ پلک‌ها: با دستمالی تمیز یا انگشتان خود، پلک‌ها را به آرامی ماساژ دهید. این کار می‌تواند به تسهیل جریان خون در منطقه پلک‌ها کمک کند و التهاب را کاهش دهد.

پاک‌سازی مژه‌ها: از دستمالی تمیز که با آب گرم مرطوب شده و آغشته به چند قطره شامپو بچه یا محلول پاک‌کننده چشم استفاده کنید، برای پاک‌کردن مواد چرب روی مژه‌ها استفاده کنید. سعی کنید برای هر چشم از پارچه جداگانه استفاده کنید تا از انتقال عفونت به دیگر چشم جلوگیری کنید.

در ادامه به بررسی دیگر درمان‌های خانگی می‌پردازیم:

استفاده از داروهای آنتی‌بیوتیک: درصورت تجویز داروهای آنتی‌بیوتیک توسط پزشک، پس از تمیزکردن پلک‌ها، می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. اما بهتر است که پیش از استفاده از هرگونه داروی دستگاهی یا موضعی، مشورت کامل از پزشک خود دریافت کنید.

استفاده از اشک مصنوعی: درصورت تجویز پزشک، می‌توانید از اشک مصنوعی که به‌صورت بدون نسخه در داروخانه‌ها قابل تهیه استفاده کنید. این کار می‌تواند به ترطیب چشم و کاهش خشکی آن کمک کند.

شستشوی پلک‌ها: پلک‌های خود را با آب گرم بشویید و سپس باآرامی و با استفاده از یک حوله تمیز خشک کنید.

در نهایت، توجه به این نکته بسیار مهم است که درصورت عدم بهبود علائم یا بدترشدن وضعیت، بایستی به پزشک معالج خود مراجعه کنید تا راهنمایی‌های بیشتری دریافت کرده و درمان مناسب‌تری را شروع کنید.

 

استفاده از اسکراب برای درمان بلفاریت و التهاب پلک چشم

اسکراب‌های درب، به‌صورت اسپری، فوم یا حوله‌های بسته بندی جداگانه، که اغلب حاوی اسید هیپوکلریت هستند، به کاهش شوره سر روی مژه‌ها و تعداد باکتری‌های روی پوست پلک کمک می‌کنند.

روش تهیه اسکراب برای درمان بلفاریت:

  • برای هر پلک، از یک پارچه تمیز جدید استفاده کنید تا باکتری‌ها از یک چشم به چشم دیگر منتقل نشوند.
  • محلول ۵۰ درصد شامپو بچه و ۵۰ درصد آب را مخلوط کنید.
  • پارچه گرم و مرطوب را روی انگشت اشاره‌تان قرار دهید و محلول صابون را روی پارچه بمالید.
  • چشمی را که در حال تمیزکردن آن هستید ببندید و چند بار با حرکات افقی پارچه را روی مژه‌ها و لبه پلک بمالید.
  • با یک دستمال مرطوب تمیز و گرم کاملاً بشویید.
  • برای چشم دیگر خود نیز همین روند را تکرار کنید.
بخوانید  ناخنک چشم | علت، علائم, تشخیص و درمان در منزل

نکته مهم: اگر چندین روز با تمیز کردن پلک‌های خود به دقت از شر پوسته‌ها خلاص نمی‌شوید، باید به چشم‌پزشک مراجعه کنید.

 

آرین طب

 

برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائه‌دهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل

 

عوامل خطر بلفاریت چشمی و افراد در معرض ابتلا

بلفاریت در واقع بسیار شایع است و در حدود 5 درصد از مشکلات چشمی در مراقبت‌های اولیه مربوط به بلفاریت است. افراد در هر سنی می‌توانند مبتلا به بلفاریت شوند، اما این بیماری در افراد مسن بالای 50 سال شایع‌تر است. عواملی مانند ضعف سیستم ایمنی، استفاده از لنزهای تماس، آلرژی‌های چشمی، استفاده از آرایش چشم، استفاده از محصولات ضدآفتاب نامناسب و عوامل محیطی مانند آلودگی هوا و دود و مواد شیمیایی نیز می‌تواند باعث بروز پلک آماس شود.

 

نکات مهم درباره بلفاریت و التهاب پلک چشم

مهم است به یاد داشت که بلفاریت ممکن است به‌صورت مزمن پیشرفت کرده و در برخی موارد زمان درمان طولانی باشد. اگر بیمار از لنزهای تماسی استفاده می‌کند، ممکن است لازم باشد در طول و حتی بعد از درمان از استفاده از لنزها خودداری کند. برای بعضی از بیماران، تجویز لنزهای با نفوذپذیری بالا ضروری است، درحالی‌که برای دیگران ممکن است نیاز به تعویض مکرر لنزها داشته باشند.

با توجه به نوع بلفاریت، بعضی بیماران ممکن است مشکلاتی در استفاده از لنزهای تماسی داشته باشند و باید روش‌های دیگری برای اصلاح عیوب انکساری استفاده کنند. همچنین، استفاده از مواد آرایشی ممکن است در روند درمان مزاحمت ایجاد کند و بهتر است از آن‌ها خودداری شود.

برای بهبود التهاب پلک چشم یا بلفاریت، رعایت نکات زیر می‌تواند مفید باشد:

  • قبل از استفاده از هر چیزی، کمپرس گرم را به‌مدت چند دقیقه روی چشم‌های بسته قرار دهید تا توده‌های پوست شل شوند.
  • با یک پارچه مرطوب در آب گرم و چند قطره شامپو بچه رقیق شده، پلک‌ها و چشم را تمیز کنید.
  • درصورت نیاز به پاکسازی حاشیه پلک‌ها، با دقت پلک را از چشم دور کنید و حاشیه پلک و محل قرارگیری مژه‌ها را با یک پارچه و پماد آنتی بیوتیک تمیز کنید.
  • چشم‌ها و پلک‌ها را با آب گرم شستشو داده و سپس با یک حوله گرم به آرامی خشک کنید.
  • از استفاده از مواد آرایشی در طول درمان خودداری کنید، زیرا ممکن است دشواری در تمیز نگه داشتن پلک و چشم ایجاد کنند.
  • استفاده از اشک مصنوعی چرب می‌تواند به حفظ رطوبت چشم‌ها کمک کند.

با رعایت این نکات، می‌توانید فرایند بهبودی خود را تسریع دهید و از عوارض بیشتر جلوگیری کنید.

 

درمان قطعی بلفاریت

درمان قطعی بلفاریت چشمی بستگی به نوع و شدت بیماری دارد. بهترین و قطعی‌ترین راه برای درمان این بیماری، دنبال کردن راهنمایی‌ها و توصیه‌های پزشک است. پزشک متخصص چشم می‌تواند با تشخیص دقیق و ارائه درمان مناسب، به شما کمک کند تا این بیماری را قطعی درمان کنید.

درمان قطعی بلفاریت چشم شامل موارد زیر می‌شود:

استفاده از داروها: استفاده از داروهای ضدالتهاب و آنتی‌بیوتیک مورد تجویز پزشک، می‌تواند به بهبود و کنترل التهاب و عفونت در پلک‌ها کمک کند.

مراقبت‌های خانگی: انجام مراقبت‌های خانگی نظیر شستشوی مرتب پلک‌ها با آب گرم و استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک می‌تواند در درمان این بیماری مؤثر باشد.

پیگیری دوره‌های درمانی: پیگیری دقیق و مستمر دوره‌های درمانی توصیه شده توسط پزشک برای دستیابی به نتایج بهتر و درمان قطعی بلفاریت چشمی ضروری است.

پیگیری منظم: پزشک شما ممکن است بخواهد که شما را به‎صورت منظم برای پیگیری و ارزیابی وضعیت به دفتر خود بیاورد تا از بهبود وضعیت شما اطمینان حاصل کند و درصورت نیاز، تغییراتی در درمان اعمال کند.

در نهایت، ازآنجایی‌که بلفاریت چشمی می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی، التهابات یا عوامل آلرژیک ناشی شود، تنها پزشک متخصص چشم می‌تواند با تشخیص دقیق و ارائه درمان مناسب، به شما کمک کند تا این بیماری را به‎صورت قطعی درمان کنید. همچنین درمان بلفاریت با لیزر هم در برخی موارد توسط پزشک انجام می‌شود؛ بنابراین، همواره مهم است که به دستورات و توصیه‌های پزشک خود دقت کنید و دوره‌های درمانی را به دقت دنبال کنید.

جلوگیری از بلفاریت چشم

خطرات بلفاریت چشم

بلفاریت چشمی، عوارض مختلفی را می‌تواند به همراه داشته باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

گل مژه:

گل مژه به‌عنوان یک نوع التهاب در غدد میبومین یا ریشه مژه‌ها رخ می‌دهد که باعث ظاهر شدن توده‌های قرمز رنگ روی پلک می‌شود. این توده‌ها معمولاً با درد همراه هستند و می‌توانند بسیار آزاردهنده باشند.

 

شالازیون:

شالازیون به‌صورت یک توده در لبه پلک ایجاد می‌شود که اغلب به علت انسداد غدد میبومین بوجود می‌آید. این توده‌ها عفونتی نیستند اما درصورت عدم مراقبت ممکن است عفونتی شوند.

 

خشکی چشم:

اختلال در تولید چربی اشک می‌تواند باعث خشکی چشم شود که در نتیجه می‌تواند به عفونت قرنیه منجر شود و باعث آسیب دائمی به چشم گردد.

 

زخم زیر پلک:

برخی موارد از بلفاریت می‌تواند منجر به ایجاد زخم‌های زیر پلک شود که این زخم‌ها می‌توانند باعث آسیب به قرنیه چشم شوند و درصورت عدم درمان، به کاهش بینایی و آسیب دائمی منجر شوند.

 

نداشتن مژه‌ها:

در برخی موارد، بلفاریت می‌تواند به ایجاد زخم‌هایی در فولیکول‌های موی مژه‌ها منجر شود که باعث ریزش مژه‌ها می‌شود.

 

جلوگیری از بلفاریت چشم

بلفاریت یا التهاب لبه پلک، اگرچه کاملا قابل پیشگیری نیست، اما با رعایت برخی نکات می‌توان از بروز آن جلوگیری کرد یا شدت آن را کاهش داد. در ادامه به برخی از مهم‌ترین راهکارها برای پیشگیری از بلفاریت اشاره می‌کنیم:

بهداشت چشم و پلک‌ها
  • تمیز کردن منظم پلک‌ها: روزانه با استفاده از شامپو بچه رقیق شده یا محلول‌های مخصوص پلک، لبه پلک‌ها را به آرامی تمیز کنید.
  • اجتناب از مالیدن چشم‌ها: مالیدن چشم‌ها می‌تواند باعث تحریک و گسترش عفونت شود.
  • استفاده صحیح از لنزهای تماسی: لنزهای تماسی را طبق دستور پزشک استفاده کنید و قبل از دست زدن به آن‌ها دست‌های خود را بشویید.
  • آرایش چشم: از آرایش چشم باکیفیت استفاده کنید و قبل از خواب آن را به طور کامل پاک کنید.
بخوانید  عمل لیزیک چشم چیست + مراقبت ها (درمان عوارض در منزل با متخصص چشم پزشک)
مراقبت از پوست و مو
  • شستشوی منظم صورت و مو: پوست سر چرب یا شوره سر می‌توانند باعث تشدید بلفاریت شوند.
  • استفاده از شامپو مناسب: شامپویی را انتخاب کنید که مناسب نوع پوست سر شما باشد و از ایجاد شوره سر جلوگیری کند.
  • درمان بیماری‌های پوستی: بیماری‌های پوستی مانند روزاسه یا اگزما می‌توانند با بلفاریت مرتبط باشند، بنابراین درمان به موقع آن‌ها ضروری است.
محیط زندگی
  • رطوبت مناسب: هوای خشک می‌تواند باعث خشکی چشم و تشدید بلفاریت شود. از دستگاه‌های مرطوب‌کننده هوا استفاده کنید.
  • جلوگیری از آلرژن‌ها: در صورت حساسیت به گرد و غبار، گرده گل و سایر آلرژن‌ها، از تماس با آن‌ها خودداری کنید.
سبک زندگی سالم
  • تغذیه مناسب: مصرف غذاهای غنی از ویتامین A، C و E به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.
  • استراحت کافی: خواب کافی به بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک می‌کند.
  • مدیریت استرس: استرس می‌تواند بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد و احتمال ابتلا به بلفاریت را افزایش دهد.
مراجعه به پزشک
  • معاینات دوره‌ای چشم: به طور منظم به پزشک چشم پزشک مراجعه کنید تا از سلامت چشم‌های خود اطمینان حاصل کنید.
  • درمان به موقع بیماری‌های زمینه ای: بیماری‌هایی مانند دیابت، آرتریت روماتوئید و اختلالات تیروئید می‌توانند باعث بلفاریت شوند.

در آخر…

بنابراین باید توجه داشت که بلفاریت چشم، برخی از عوامل مانند بیماری‌های پوستی که خارج از کنترل شما هستند، را نمی‌توان کاملاً پیشگیری کرد. بااین‌حال، انجام اقدامات ساده مانند نگهداری دست‌ها و صورت تمیز، از تماس دست آلوده با چشم‌ها پرهیزکردن و پاک‌کردن مواد آرایشی قبل از خواب، می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بلفاریت کمک کند. همچنین، درصورت بروز علائم، به مواردی مانند استفاده از عینک طبی به جای لنزهای تماسی توجه کنید. با انجام این اقدامات، می‌توانید به حفظ سلامتی چشم‌های خود و پیشگیری از بلفاریت چشم کمک کنید.

 

سؤالات متداول

بلفاریت چشم چیست؟

پاسخ:

بلفاریت چشم یا التهاب پلک چشم، یک نوع التهاب شایع در چشم است که به‌عنوان بیماری حاشیه پلک نیز شناخته می‌شود، زیرا فقط لبه‌های پلک را درگیر می‌کند. این بیماری معمولاً هر دو چشم را درگیر می‌کند و می‌تواند به علت عفونت با باکتری‌ها یا قارچ‌ها، پوسته‌های چربی اضافی در لبه پلک، عوامل آلرژی‌زا یا شرایط زمینه‌ای مانند روماتیسم بولوز رخ دهد. اگرچه ممکن است دردناک باشد، اما در بیشتر موارد خطر نابینایی را تهدید نمی‌کند. برای تشخیص و درمان بلفاریت چشم، بهتر است به پزشک چشم‌پزشک مراجعه کنید تا درمان مناسب را برای شما تجویز کند.

 

بلفاریت چشمی چقدر شایع است؟

پاسخ:

بلفاریت چشمی به‌طور گسترده و شایعی در جامعه وجود دارد. این بیماری همه افراد را، بزرگسالان و کودکان، به‌طور مساوی تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. اما اشکال خاص مانند بلفاریت استافیلوکوک، بیشتر زنان را درگیر می‌کند. اگر کودک شما به این بیماری مبتلا شده است، حتماً باید به یک دکتر چشم اطفال مراجعه کنید تا مشکل حادتر نشود. با توجه به شیوع بالای بلفاریت چشم، اما با رعایت نکات لازم می‌توان علائم آن را کنترل کرد.

 

علائم بلفاریت چشم چیست؟

پاسخ:

علائم بلفاریت چشم ممکن است شامل قرمزی و خارش پلک باشد. در این حالت، پلک متورم و پوسته‌پوسته به نظر می‌رسد و با افزایش پوسته‌ها، سطح پلک تحریک شده و گاهی باعث می‌شود پلک‌ها به یکدیگر بچسبند. علائم دیگر این بیماری شامل احساس سوزش در ناحیه پلک، پلک زدن بیش از حد، تاری دید، ایجاد پوسته روی مژه‌ها و گوشه پلک‌ها، خشکی چشم، پلک‌های به هم چسبیده، ریزش اشک بیش از حد، پلک‌های چرب، خارش، فوتوفوبیا یا حساسیت به نور، پلک قرمز و متورم و چشم‌های قرمز و تحریک شده می‌شود.

 

شما می‌توانید در آرین طب خدمات پزشکی و پرستاری در منزل دریافت کنید.

برخی از خدمات ما شامل ویزیت پزشک متخصص در منزل، سونوگرافی در منزل، رادیولوژی در منزل، طب سوزنی در منزل، مشاوره روانشاسی و تغذیه در منزل است.

برای مشاهده همه سرویس های ما به صفحه خدمات مراجعه کنید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸

 

برای رزرو خدمات پزشکی یا پرستاری در منزل فرم زیر را پر کنید:

Loading...

 

مقالات مرتبط

آب مروارید
آب مروارید (Cataracts) می‌تواند باعث تیرگی و کدرشدن عدسی چشم شود و کیفیت بینایی را کاهش دهد. درمان این وضعیت شامل
تنبلی چشم
تنبلی چشم، (Amblyopia) که به‌طور علمی به آن آمبلیوپی گفته می‌شود، یکی از اختلالات شایع بینایی است که معمولاً در
سوزش چشم
سوزش چشم (burning eyes) اصطلاحی است که احساس سوزش یا سوزش در یک یا هر دو چشم شما را توصیف
خارش چشم
خارش چشم (itchy eyes) یکی از علائم پرتکراری است که ممکن است بر اثر مشکلات مختلفی در چشم‌ها و مناطق
حساسیت چشم
حساسیت چشم(Eye sensitivity) یک مشکل شایع است که بسیاری از افراد در سراسر جهان با آن روبرو هستند. این مشکل
عمل لیزیک چشم
عمل لیزیک یکی از جراحی‌هایی است که برای اصلاح عیوب انکساری چشم و حذف نیاز به عینک یا لنز مورداستفاده
عفونت چشم
عفونت چشم (treatment of eye infection) یکی از مسائلی است که خیلی از ما در زندگی روزمره خود با آن
ناخنک چشم
ناخنک چشم(pterygium) یک ضایعه گوشتی است که از سمت بینی شروع به رشد می‌کند و به سمت قرنیه چشم پیش

آخرین مقالات

خونریزی مغزی به علت فشار خون بالا | علت، علائم، پیشگیری و درمان در منزل

فشار خون بالا، بیماری‌ای خاموش اما بسیار خطرناک است که در صورت نادیده گرفتن می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری برای سلامت مغز به همراه داشته باشد. یکی از جدی‌ترین پیامدهای این بیماری، خونریزی مغزی است؛ عارضه‌ای که در بسیاری از موارد به صورت ناگهانی رخ می‌دهد و جان بیمار را تهدید می‌کند.

بیشتر بخوانید »

چک لیست کمک های اولیه پزشکی در زمان جنگ و بحران

در دنیای پرچالش و ناامنی‌های ناشی از جنگ و بحران‌های ناگهانی، آمادگی و داشتن دانش کافی درباره کمک‌های اولیه می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد و آسیب‌های جسمی و روانی را به حداقل برساند. فراهم کردن جعبه کمک‌های اولیه استاندارد و شخصی‌سازی شده برای هر عضو خانواده، آموزش مهارت‌های حیاتی

بیشتر بخوانید »
ویزیت متخصص عفونی در منزل فرشته

ویزیت متخصص عفونی در منزل فرشته [تشخیص و درمان]

ویزیت متخصص عفونی در منزل فرشته یکی از خدمات تخصصی پزشکی است که امکان دریافت مراقبت‌های حرفه‌ای در زمینه بیماری‌های عفونی را بدون نیاز به مراجعه حضوری به مراکز درمانی فراهم می‌کند. این خدمت به ویژه برای افرادی که به دلیل سن، شرایط جسمانی یا محدودیت‌های دسترسی نمی‌توانند به راحتی

بیشتر بخوانید »
سکته هموراژیک

سکته هموراژیک (خونریزی مغزی) | علت، علائم، تشخیص، پیشگیری و درمان در منزل

سکته هموراژیک یکی از انواع شدید سکته‌های مغزی است که به دلیل پارگی ناگهانی رگ‌های خونی در مغز و خونریزی داخلی ایجاد می‌شود. این نوع سکته معمولاً پیامدهای جدی‌تر و خطرناک‌تری نسبت به سکته ایسکمیک دارد و نیازمند تشخیص و درمان فوری است. شناخت علل، علائم و راه‌های پیشگیری از

بیشتر بخوانید »
سکته ایسکمیک

سکته ایسکمیک (خونریزی مغزی) | علت، علائم، تشخیص، پیشگیری و درمان در منزل

سکته ایسکمیک یکی از رایج‌ترین انواع سکته مغزی است که به دلیل کاهش یا قطع ناگهانی جریان خون به بخشی از مغز رخ می‌دهد. این اختلال باعث می‌شود سلول‌های مغزی از اکسیژن و مواد مغذی محروم شده و به سرعت آسیب ببینند. شناخت علل، علائم و راهکارهای درمانی سکته ایسکمیک

بیشتر بخوانید »
تزریقات در منزل دزاشیب

تزریقات در منزل دزاشیب: تزریق انواع سرم و آمپول درمانی و تقویتی در خانه

تزریقات در منزل دزاشیب یکی از خدمات حیاتی و پرتقاضا در حوزه مراقبت‌های پزشکی خانگی است که با هدف فراهم آوردن درمان سریع، ایمن و راحت برای بیماران ارائه می‌شود. بسیاری از افراد، به ویژه سالمندان، بیماران مزمن و کسانی که توانایی مراجعه مکرر به مراکز درمانی را ندارند، ترجیح

بیشتر بخوانید »

خدمات ما

برای رزرو نوبت خدمات پزشکی و پرستاری در منزل آرین طب با شماره زیر تماس بگیرید.

وبلاگ‌های مشابه

وبلاگ‌های رندوم

کجی آلت

کجی آلت | علت ها، علائم و روش های تشخیص

کجی آلت تناسلی یک مشکل نسبتاً شایع در میان مردان است که می‌تواند به دلایل مادرزادی یا اکتسابی، مانند بیماری پیرونی، ایجاد شود. این وضعیت معمولاً در هنگام نعوظ آشکارتر شده و بسته به شدت انحراف ممکن است هیچ مشکلی ایجاد نکند یا منجر به درد، دشواری در رابطه جنسی

بیشتر بخوانید »
فیزیوتراپی بعد جراحی تاندون در منزل

فیزیوتراپی بعد عمل جراحی تاندون در منزل

پس از جراحی تاندون، بدن نیاز به دوره‌ای از بازتوانی هدفمند دارد تا تاندون ترمیم‌یافته بتواند دوباره عملکرد طبیعی خود را به‌دست آورد. فیزیوتراپی در این مرحله نقشی کلیدی ایفا می‌کند و زمانی که این روند در محیط آرام و امن منزل انجام شود، مزایای متعددی برای بیمار به همراه

بیشتر بخوانید »
رفلاکس معده

ریفلاکس اسید معده یا ترش شدن دهان، GERD: علت، علائم، تشخیص و درمان در منزل

رفلاکس معده (stomach reflex) که به عنوان رفلاکس گاستروازوفاژیال (GERD) نیز شناخته می‌شود، یکی از مشکلات شایع گوارشی است که بسیاری از افراد در سراسر جهان با آن مواجه می‌شوند. این حالت زمانی رخ می‌دهد که اسید معده و محتویات آن به جای حرکت به سمت روده‌ها، به مری باز

بیشتر بخوانید »

دسته‌ها