بواسیر

بواسیر

بواسیر یا همان هموروئید، (hemorrhoids) یک مشکل در حوزه گوارش است که به دلیل وریدگی‌های بزرگ و متورم در منطقه پوستی و داخلی مستقر در زیر مختصات مقعد ایجاد می‌شود. این موارد معمولاً به طور گیجی یا آنال در اطراف مقعد به وجود می‌آیند و ممکن است باعث ترس و ناراحتی زیاد برای افراد مبتلا به آن شوند. اگرچه هموروئید خودش به تنهایی خطرناک نیست، اما امکان دارد مواردی مثل خونریزی، التهاب و درد زیاد را به وجود بیاورند.

 

بواسیر چیست؟

بواسیر یا به انگلیسی (hemorrhoid)، یکی از بیماری‌های دستگاه گوارش است که باعث به وجود آمدن زائده در قسمت خروجی مقعد می‌شود. در این صورت، ورید‌های ناحیه تحتانی راست‌روده و مقعد متورم و بزرگ می‌شوند و کشیدگی دیواره این عروق باعث تحریک می‌شود. توجه داشته باشید که هموروئید در زنان باردار شیوع بیشتری دارد.

همچنین، با بالا رفتن سن، احتمال ابتلا به هموروئید بیشتر می‌شود. گرچه این بیماری دردناک و ناخوشایند است، اما به‌ سادگی قابل پیشگیری و درمان است. به دلیل اینکه همورویید با گذشت زمان بدتر می‌شود، پزشکان پیشنهاد می‌کنند که به محض ظاهر شدن باید درمان شود. گاهی اوقات برای درمان این بیماری باید از مصرف دارو یا اجرای جراحی هموروئید هم استفاده کرد.

 

برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائه‌دهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل

 

علائم هموروئید

علائم و نشانه‌های همورویید معمولاً به نوع آن بستگی دارند. هموروئید خارجی که معمولاً زیر پوست اطراف مقعد به وجود می‌آید، شامل علائم احساس خارش یا تحریک، درد یا ناراحتی، تورم و خونریزی در اطراف مقعد است. همورویید داخلی که در داخل راست روده به وجود می‌آید، قابل دیدن نیست و بندرت باعث ناراحتی می‌شود. اما فشار یا تحریک هنگام دفع مدفوع می‌تواند باعث دیدن علائمی مثل خونریزی و به رنگ قرمز روشن و گاهی درد و تحریک شود. اگر خون در هموروئید خارجی جمع شده و لخته ایجاد شود، می‌تواند منجر به هموروئید خونی یا ترومبوزه شود که شامل علائم درد شدید، تورم، التهاب و احساس یک توده سفت در نزدیکی مقعد می‌شود.

 

بواسیر

 

عوامل خطر هموروئید

هموروئید ممکن است به صورت ژنتیک از والدین به فرزندان منتقل شود؛ بنابراین، اگر والدین شما این مشکل برایشان پیش آمده باشد، احتمالاً شما نیز به این مشکل برخورد خواهید کرد. بلند کردن مداوم اشیاء سنگین، چاقی، یا تحمل فشار مداوم بر روی بدن می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را بیشتر کند.

استقرار بیش از حد و بدون استراحت، همچنین نشستن برای مدت طولانی، می‌تواند به ایجاد همورویید منجر شود. روابط جنسی مقعدی مداوم و مشکلات گوارشی مانند اسهال نیز ممکن است خطر ابتلا به هموروئید و عوارض آن را افزایش دهند.

همچنین، در صورت بارداری، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر می‌شود. با بزرگ شدن رحم، فشار بر روی رگ‌های روده بزرگ زیاد می‌شود و باعث بروز این بیماری می‌شود. بارداری ممکن است علت ایجاد هموروئید در زنان باشد و درمان هموروئید در زنان حامله ضروری است.

 

انواع بواسیر

  • بواسیر داخلی:

در عمق راست روده ایجاد می‌شود و از نظر ظاهر به بیرون نمیشود مشاهده‌اش کرد. در اکثر مواقع، این نوع هموروئید بدون احساس درد بوده و خونریزی مقعدی به عنوان نخستین علامت این بیماری ظاهر می‌شود. زور زدن یا فشار آوردن در برخی موارد می‌تواند باعث زیاد شدن فشار در بواسیر داخلی شده و به خروج آن از مقعد منجر شود. این وضعیت به نام (هموروئید برجسته) شناخته می‌شود و ممکن است با درد شدید همراه باشد.

  • هموروئید خارجی:

در زیر پوست اطراف مقعد به وجود می‌آید، بنابراین به راحتی میتوان آن را مشاهده کرد. با توجه به حضور عصب‌های حساس در این منطقه از بدن، این نوع همورویید در شرایط عادی معمولاً با درد همراه است. وقتی که فشار هنگام دفع مدفوع ایجاد می‌شود، ممکن است به خونریزی منجر شود.

  • بواسیر ترومبوز:

هنگامی که خون در هموروئید خارجی تجمع پیدا می‌کند، با وجود آن ترومبوز اتفاق می‌افتد که علائم زیر را نشان می‌دهد.

  • درد شدید
  • التهاب
  • تورم
  • احساس یک توده سخت در نزدیکی مقعد

 

علت هموروئید

دلایل مختلفی در ایجاد هموروئید نقش دارند که در ادامه به شما آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

  • بارداری: هموروئید بیشتر در خانم‌های باردار به وجود می‌آید؛ زیرا با افزایش اندازه رحم، فشار بر روی رگ‌های روده افزایش می‌یابد و این باعث تورم رگ‌ها می‌شود.
  • افزایش سن: همورویید به طور معمول در افراد بین سنین ۴۵ تا ۶۵ سال زیادتر دیده می‌شود، اما این معنایی ندارد که جوانان و کودکان از این عارضه بدور باشند.
  • اسهال: هموروئید امکان دارد پس از اسهال مزمن به وجود آید.
  • یبوست مزمن: زمانی که برای دفع مدفوع زور می‌زنید، فشار زیادی به دیواره رگ‌های خونی وارد می‌شود.
  • بیش از حد نشستن: بیش از حد نشستن طولانی‌مدت ممکن است باعث همورویید شود.
  • بلند کردن اشیاء سنگین: بلند کردن مداوم اشیاء سنگین ممکن است به همورویید منجر شود.
  • رابطه مقعدی: رابطه مقعدی ممکن است هموروئید ایجاد کند یا در صورت وجود این بیماری، شرایط را بدتر کند.
  • چاقی: چاقی و رژیم غذایی نادرست ممکن است باعث این بیماری شود.
  • ژنتیک: بعضی از افراد این بیماری را به ارث می‌برند، که گاهی اوقات تنها به دلیل ژنتیک است.

 

تشخیص هموروئید

پزشک معمولاً درباره سابقه پزشکی فرد سؤال می‌کند و معاینه فیزیکی و آزمایشات دیگر را اجرا می‌کند تا نوع هموروئید را تشخیص دهد. آن‌ها ناحیه اطراف مقعد را برای بررسی هموروئید خارجی ارزیابی می‌کنند که شامل موارد زیر می‌شود.

  • توده‌ها
  • پارگی‌های کوچک در مقعد
  • پوست خراش برداشته
  • هموروئید داخلی پرولاپس

پزشک ممکن است همچنین از معاینه رکتوم دیجیتال برای تشخیص هموروئید داخلی استفاده کند، که شامل معاینه دستی مقعد با استفاده از یک انگشت دستکش دار و روغن کاری شده برای بررسی خون، حساسیت و توده‌ها است.

اگر پزشک هموروئید داخلی را با معاینه رکتال دیجیتال تشخیص نداد، ممکن است از یک دستگاه کوچک به نام آنوسکوپ برای بررسی پوشش مقعد استفاده کند. آن‌ها امکان دارد بتوانند این بیماری داخلی را به صورت برآمدگی از طریق دستگاه مشاهده کنند.

 

جلوگیری از بروز هموروئید

برای جلوگیری از بروز بواسیر، راه‌های مختلفی وجود دارد که چند نمونش شامل موارده زیر هستند.

  • یکی از مهم‌ترین روش‌های پیشگیری از بروز هموروئید، مصرف غذاهای فیبردار است. میوه، سبزیجات و انواع غلات سبوس‌دار از جمله مهمترین منابع فیبر هستند که به ‌آرامی وارد رژیم غذایی افراد باید شوند. فیبر، با نرم کردن مدفوع، نقش مؤثری در کم کردن زور برای خارج کردن آن و جلوگیری یا کاهش هموروئید دارد.
  • راه‌های دیگر شامل عدم زورزدن زیاد هنگام اجابت می‌باشد. زورزدن بیش از حد همراه با نشستن بلند مدت می‌تواند فشار و تورم رگ‌های مقعد را بیشتر کند.
  • علاوه بر اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی، مصرف نوشیدنی‌های زیاد نیز توصیه می‌شود. این کار باعث هضم بهتر و دفع مناسب‌تر مدفوع می‌شود.
  • ورزش نیز یکی از نکات مهم در پیشگیری از همورویید است. افزایش سطح فعالیت‌های بدنی و ورزش می‌تواند به جلوگیری از یبوست و کاهش بروز این بیماری بسیار مؤثر باشد.

 

بواسیر

 

عوارض هموروئید چیست؟

در صورت عدم درمان به موقع، ممکن است با عوارض جدی هموروئید مواجه شوید. برخی از این عوارض شامل موارده زیر هستند.

  • کاهش گلبول‌های قرمز یا کم خونی که باعث احساس ضعف و خستگی می‌شود؛ این مشکل اغلب ناشی از خونریزی طولانی‌مدت هموروئید است.
  • تشکیل ترومبوز در هموروئید که باعث درد زیاد و آزاردهنده برای بیمار می‌شود.
  • نشت مدفوع که ناشی از عدم درمان موقعیت می‌گیرد و ممکن است عارضه‌ای آزاردهنده و ناخوشایند برای بیمار باشد.
  • ابتلا به عفونت در محدوده مقعد و خروج ترشحات چرکی که در صورت درمان نشدن آن ممکن است به بیماری‌های جدی‌تری مثل فیستول منجر شود.

 

بواسیر گوشتی چیست؟

هموروئید یا به طور معمول با نام بواسیر گوشتی شناخته می‌شوند. این توده‌های گوشتی نرم معمولاً در داخل یا اطراف مقعد قرار دارند و به راحتی خونریزی می‌کنند (در بیشتر موارد) و عموماً منجر به درد نمی‌شوند، اما ممکن است همراه با خارش باشند.

 

برای مشاوره و درخواست خدمات پزشکی و پرستاری در منزل با کارشناسان آرین طب تماس بگیرید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸
آرین طب ارائه ارائه‌دهنده انواع خدمات پزشکی از جمله پزشک متخصص در منزل (قلب، ریه، داخلی و…) و انواع خدمات پرستاری و تزریقات در منزل

 

درمان بواسیر در منزل

به صورت عمده، این بیماری به طور خودبخود و بدون نیاز به درمان پزشکی خوب می‌شود. در صورتی که با درد یا خونریزی مواجه شوید، می‌توانید از درمان خانگی بواسیر جهت بهتر شدن استفاده نمایید. روش‌هایی که برای درمان بواسیر در خانه هستند شامل موارد زیر می‌شوند.

  • استفاده از لیدوکائین، هیدروکورتیزون یا شیاف دارویی بدون نسخه که موجب بهتر شدن سوزش و خارش ناشی از این بیماری می‌شود.
  • افزایش مصرف مایعات.
  • اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی (حداقل 20 تا 35 گرم روزانه) یا مصرف مکمل‌های فیبری مثل پیسیلیوم.
  • برای کم کردن درد هموروئید، حداقل 10 دقیقه هر روز در یک وان آب گرم بنشینید.
  • مصرف ملین‌ها جهت کنترل یبوست و جلوگیری از زورزدن هنگام اجابت مزاج.
  • استفاده از دستمال دستشویی، لوسیون یا دستمال مرطوب برای پاک کردن ناحیه مقعد.
  • استفاده از کمپرس سرد بر روی مقعد برای کم کردن تورم بواسیر.
  • مصرف مسکن‌های درد مانند استامینوفن، ایبوپروفن یا آسپیرین جهت کاهش درد یا ناراحتی.

 

بهترین غذاها برای بواسیر

تغییر رژیم غذایی به یک رژیم غذایی پر فیبر یکی از روش‌های درمان خانگی بواسیر است. فیبر غذایی به دو دسته محلول و غیرمحلول تقسیم می‌شود. فیبر محلول کمک می‌کند که گلوکز خون و کلسترول کاهش یابند، در حالی که فیبر غیرمحلول با جذب آب بسیار به خود، سرعت عبور مواد غذایی از دستگاه گوارش را افزایش می‌دهد و از یبوست جلوگیری می‌کند. برای افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی، می‌توان از مواد غذایی پر فیبری مانند غلات کامل، میوه‌های با فیبر بالا، حبوبات، پاستا و ماکارونی، و سبزیجات مختلف استفاده کرد. با اینکه رژیم غذایی حاوی فیبر بالا ممکن است نقش مهمی در جلوگیری از یبوست و بهبود بواسیر ایجاد کند.

 

اقدامات غیر جراحی برای درمان هموروئید

استفاده از تکنیک لیگاسیون با بندهای الاستیک، که شایع‌ترین اقدام غیرجراحی برای برطرف کردن هموروئید است، یک روش سرپایی است که در آن یک بند الاستیکی را در پایه وریدهای متورم قرار داده و جریان خون را قطع کرده و باعث کوچک شدن و رفتن هموروئید می‌شود.

روش دیگری که به کار می‌رود اسکلروتراپی است؛ در این روش، با تزریق یک محلول به درون هموروئید داخلی، شکاف ایجاد شده و جریان خون هموروئید قطع می‌شود. علاوه بر این، انعقاد درمانی (فوتوکوآگولاسیون مادون قرمز) و الکتروکواگولاسیون دو روش دیگر درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

انواع روش‌‌های جراحی هموروئید

  • بستن ورید مقعدی با استفاده از باند پلاستیکی:

در این روش، یک نوار پلاستیکی دور پایه ورید متورم قرار می‌گیرد. با بستن این نوار، جریان خون ورید قطع می‌شود و پس از چند روز، ورید خشک، چروکیده و کنده می‌شود.

 

  • اسکلروتراپی:

در این روش، مواد شیمیایی داخل هموروئید و اطراف آن تزریق می‌شود که باعث چروکیده ‌شدن آن می‌شود.

 

  • کوآگولاسیون با نور مادون قرمز:

از وسیله‌ای خاص استفاده می‌شود که با استفاده از نور مادون قرمز، هموروئید را می‌سوزاند.

 

  • عمل جراحی برداشتن هموروئید:

در مواردی که این بیماری حاد داخلی و خارجی با علائم شدید وجود دارد، ممکن است نیاز به جراحی برای برداشتن وریدهای برجسته باشد.

 

بواسیر چه ارتباطی با دیگر بیماری‌ ها دارد؟

هموروئید یکی از عوامل شایع خونریزی است، اما سایر شرایط نیز می‌توانند به خونریزی منجر شوند، از جمله بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، سرطان کولورکتال و سرطان مقعد. بنابراین، مهم است که به دنبال علت خونریزی بگردید و برای مشاوره با پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری‌ها و رفتارهای خاص ممکن است هموروئید را ایجاد کنند، که در ادامه به آن‌ها پرداخته می‌شود.

 

چه زمانی برای درمان بواسیر به دکتر مراجعه کنیم؟

خونریزی در زمان دفع مدفوع به عنوان شاخص رایج‌ترین بواسیر شناخته می‌شود و با انجام معاینات بالینی و برخی آزمایشات مانند تست مدفوع، پزشک می‌تواند بواسیر را تشخیص دهد و از وجود سایر بیماری‌های مهم و جدی مطمئن شود. در صورتی که مبتلا به بواسیر دردناک با خونریزی زیاد و شدید هستید که با درمان‌های خانگی بهبود نمی‌یابد، به دکتر داخلی مراجعه کنید.

بیش از ۴۰ سال سن دارید؟ ممکن است خونریزی‌ها ناشی از بواسیر نباشند؛ زیرا خونریزی از مقعد در بیماری‌هایی همچون سرطان روده بزرگ و سرطان ناحیه مقعد رخ می‌دهد. بنابراین اگر خونریزی همراه با تغییر در اجابت مزاج و یا تغییر در رنگ و قوام مدفوع باشد، حتماً به پزشک خود مراجعه کنید. این ممکن است از علائم سرطان مقعدی باشد و بهتر است زودتر پیشگیری شود. در صورت خونریزی بیش از حد، سبک سری، سرگیجه و یا ضعف، سریعا به اورژانس مراجعه کنید.

 

در آخر…

اگر بواسیر باعث خونریزی مقعد شده یا درد و ناراحتی ایجاد کرده است، حتماً باید به دکتر مراجعه کنید. در برخی موارد، خونریزی ممکن است ارتباطی به هموروئید نداشته باشد و به علت بیماری دیگری باشد. این دلیل بر اهمیت جدی گرفتن این علائم است. پزشک، با توجه به نوع و شدت هموروئید، بهترین راهکارها و درمان‌های ممکن را به شما توصیه خواهد کرد. خوشبختانه، این بیماری قابل درمان است و با اقدامات مناسب، می‌توان علائم آن را بهبود داد.

 

شما می‌توانید در آرین طب خدمات پزشکی و پرستاری در منزل دریافت کنید.

برخی از خدمات ما شامل ویزیت پزشک متخصص در منزل، سونوگرافی در منزل، رادیولوژی در منزل، طب سوزنی در منزل، مشاوره روانشاسی و تغذیه در منزل است.

برای مشاهده همه سرویس های ما به صفحه خدمات مراجعه کنید.

رزرو نوبت و هماهنگی: ۰۹۱۲۰۴۴۶۳۰۸

 

برای رزرو خدمات پزشکی یا پرستاری در منزل فرم زیر را پر کنید:

Loading...